Home / SVET / Výbor parlamentu podporil členstvo krajiny v NATO, vstup podporuje už viac ako 70 percent Fínov

Výbor parlamentu podporil členstvo krajiny v NATO, vstup podporuje už viac ako 70 percent Fínov

10.5.2022 (Webnoviny.sk) – Obranný výbor fínskeho parlamentu vyjadril podporu tomu, aby krajina požiadala o členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). Je to podľa neho najlepšie riešenie na zaručenie bezpečnosti Fínska a zníži riziko, že sa stane terčom agresie susedného Ruska.

Predseda výboru Petteri Orpo, ktorý je lídrom hlavnej opozičnej Strany národnej koalície, vo vyhlásení uviedol, že fínska bezpečnostná situácia sa v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu drasticky zmenila. Zdôraznil pritom, že členstvo v NATO by bolo čisto obranným riešením.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Fínsko by sa pridalo k NATO, aby maximalizovalo jeho vlastnú bezpečnosť a pre obranu krajiny. Nebolo by to namierené proti nikomu,“ povedal Orpo novinárom.

Očakáva sa, že Fínsko oznámi, či sa bude uchádzať o členstvo vo vojenskej aliancii, neskôr počas mája. Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky je za členstvo v NATO viac ako 70 percent Fínov, čo je dramatický nárast z 20 – 30 percent zaznamenaných počas ostatných desaťročí.

Viac k témam: Bezpečnosť, Prieskum, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Výbor parlamentu podporil členstvo krajiny v NATO, vstup podporuje už viac ako 70 percent Fínov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *