Home / SLOVENSKO / Iniciatíva Mier na Ukrajine si na Slavíne uctila obete vojny na Ukrajine a povedala nie rašizmu (foto)

Iniciatíva Mier na Ukrajine si na Slavíne uctila obete vojny na Ukrajine a povedala nie rašizmu (foto)

10.5.2022 (Webnoviny.sk) – Rusi na Ukrajine už tretí mesiac páchajú vojnové zverstvá a šliapu po odkaze víťazstva nad fašizmom. V tlačovej správe to vyhlásili predstavitelia iniciatívy Mier na Ukrajine, ktorí si v pondelok 9. mája na Slavíne v Bratislave pripomenuli pamiatku obetí vojnových zločinov Ruska na Ukrajine. Počas podujatia čítali mená ukrajinských vojakov, ktorí padli od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Dátum 9. máj si budeme už navždy pamätať ako deň veľkej ruskej hanby a pripomenutia si utrpenia ukrajinského ľudu a vojnových zločinov, za ktoré sa musí Putin a kremeľská verchuška zodpovedať,“ povedal Marián Kulich z iniciatívy Mier na Ukrajine.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zhromaždenie „Deň obetí rašizmu“ pri pamätníku Slavín (fotografie)

Rašizmus a genocída

Doplnil, že propaganda ruského prezidenta Vladimira Putina zneužíva odkaz dňa víťazstva nad hitlerovským fašizmom a že táto propaganda viedla k ohavnej vojne a k označeniu aj Slovenska za nepriateľa.

„Je to odborná verejnosť, ktorá Putinov režim hodnotí ako čoraz viac fašistický. Termín pre jeho ruskú formu znie rašizmus. Rašizmus a genocída ukrajinského ľudu so sebou k dnešnému dňu nesie obrovské množstvo nevinných obetí – zavraždených, mučených, znásilnených či násilne deportovaných. Spoločne hovoríme nie rašizmu,“ povedala ďalšia z členov iniciatívy Mier na Ukrajine Ľudmila Verbická.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Mier na Ukrajine

Iniciatíva Mier na Ukrajine vznikla ako odpoveď na agresiu Ruska na slobodnú Ukrajinu. Iniciatíva požaduje zabezpečenie humanitárnych koridorov a bezpečnej evakuácie civilistov, okamžité zastavenie odoberania ropy a plynu z Ruska a kompletné odpojenie ruských bánk zo systému SWIFT.

Tiež chce pomôcť Ukrajincom brániť zem aj vzduch všetkými dostupnými prostriedkami, pomôcť zabezpečiť ochranu ukrajinských jadrových zariadení a zastaviť dezinformácie šírené v mediálnom a internetovom priestore.

Viac k témam: Rasizmus, rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku, SWIFT, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Iniciatíva Mier na Ukrajine si na Slavíne uctila obete vojny na Ukrajine a povedala nie rašizmu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficov Smer mierne klesol a súčasná koalícia by nevznikla, nevyskladala by ju však ani opozícia

Voľby do Národnej rady SR by podľa prieskumu vyhral opäť Smer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *