Home / SVET / Tisíce Slovákov zdieľa na sociálnej sieti hoax súvisiaci s vojnou na Ukrajine

Tisíce Slovákov zdieľa na sociálnej sieti hoax súvisiaci s vojnou na Ukrajine

2.5.2022 (Webnoviny.sk) – Tisíce Slovákov zdieľa na sociálnej sieti hoax súvisiaci s vojnou na Ukrajine. Má ísť o svedectvá údajného španielskeho vojnového reportéra Rubéna Gisberta.

Masaker v Buči

Daný reportér mal podľa užívateľky Evy Mihaličovej hovoriť o nepravde, ktorú šíri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, o udalostiach v ukrajinskom meste Buča či hoaxe o tom, že ukrajinské jednotky osem rokov systematicky bombardujú mestá Donbasu.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Polícia o tom informuje vo svojom profile Hoaxy a podvody – Polícia SR na sociálnej sieti. „Volodymyr Zelenskyj informuje o situácii na Ukrajine, vyzdvihuje hrdinstvo celého národa a poukazuje na zverstvá ruskej armády. A toto prokremeľskej propagande neuveriteľne vadí. Pri tejto téme sme už vyvrátili viacero bludov,“ uvádza polícia.

Pohybujúce sa mŕtvoly

Masaker v Buči sa podľa polície tiež stal nástrojom prokremeľskej propagandy, rovnako ako tvrdenia o údajných pohybujúcich sa mŕtvolách. „Ani prvý a asi ani poslednýkrát neznejú z Ruska slová obviňujúce Ukrajinu z genocídy rusky hovoriaceho obyvateľstva. Ide o taktiku, ktorú Rusko využíva už od pádu Sovietskeho zväzu,“ dodáva polícia.

Údajný vojnový reportér má byť právnikom z Valencie a bloguje na sociálnej sieti. Rubén Gisbert sa rozhodol vybrať počas vojny na Ukrajinu, aby ju mohol dokumentovať „aj z tej druhej strany“. Následne mal začať vystupovať v ruských médiách ako reportér či súdny lekár. V Španielsku je však obviňovaný z toho, že je jedným z propagandistov Putinovho režimu.

Polícia upozorňuje na to, že rovnako ako Rubén, aj ostatní zahraniční šíritelia prokremeľskej propagandy šíria rovnaký naratív o potláčaní slobody slova.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Hoax, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Tisíce Slovákov zdieľa na sociálnej sieti hoax súvisiaci s vojnou na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *