Home / SLOVENSKO / Poprad eviduje 73 žiadostí o príspevok za ubytovanie utečencov, v Spišskej Novej Vsi viac ako 30

Poprad eviduje 73 žiadostí o príspevok za ubytovanie utečencov, v Spišskej Novej Vsi viac ako 30

1.5.2022 (Webnoviny.sk) – Mesto Poprad eviduje 73 žiadostí o príspevok za ubytovanie ľudí, ktorí tam našli prechodné ubytovanie po úteku pred vojnou na Ukrajine. Jeho výška predstavuje dokopy približne 30-tisíc eur.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa mesta Jarka Hlaváčová. Z celkového počtu žiadateľov je 66 fyzických a sedem právnických osôb. O príspevok požiadalo na celkovo 284 odídencov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

V Spišskej Novej Vsi požiadalo o tento príspevok 33 žiadateľov. Ako ďalej pre SITA uviedol Peter Klein z referátu krízového riadenia na tamojšom mestskom úrade, žiadosti sa týkali 132 odídencov. Celková suma požadovaná na uplatnenie príspevku predstavovala viac ako 14-tisíc eur.

Príspevok za ubytovanie osôb s udeleným štatútom dočasného útočiska majú ubytovateľom vyplácať samosprávy, a to z prostriedkov poukázaných z Ministerstva vnútra SR. Podrobnosti a postup pri jeho vyplácaní upravuje nariadenie vlády, ktoré nadobudlo účinnosť 31. marca.

Ako informovalo ministerstvo, výška príspevku za ubytovanie sa vypláca v závislosti od veku ubytovaných osôb, pričom za maloleté osoby do pätnásť rokov bude tento príspevok vyplácaný v polovičnej výške.

Na tento príspevok majú nárok tie osoby a subjekty, ktoré ubytovanie neposkytujú na základe živnostenského oprávnenia, a teda vlastníci bytov a rodinných domov, ubytovacie zariadenia určené na krátkodobé ubytovanie, ale aj obe a vyššie územné celky v prípade, že ubytovanie poskytnú bezodplatne priamo alebo prostredníctvom svojej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie.

Viac k témam: Finančná pomoc, príspevok na bývanie, rusko-ukrajinský konflikt, Ubytovanie, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Poprad eviduje 73 žiadostí o príspevok za ubytovanie utečencov, v Spišskej Novej Vsi viac ako 30 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *