Home / SLOVENSKO / Mikulec sa chváli úspechmi svojho ministerstva, podarilo sa splniť míľniky

Mikulec sa chváli úspechmi svojho ministerstva, podarilo sa splniť míľniky

29.4.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvu vnútra SR sa podarilo splniť míľniky v rámci boja proti korupcii a praniu špinavých peňazí, ktoré boli potrebné na prvú platbu z Plánu obnovy a odolnosti.

Vznik nových špecializovaných útvarov

Ako vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na piatkovej tlačovej besede, na splnenie podmienok v rámci plánu obnovy bolo potrebné zahájiť zmeny v Policajnom zbore. Tie smerovali k posilneniu personálneho a technického zabezpečenia finančného vyšetrovania. Zmeny majú za cieľ zlepšiť aj boj proti environmentálnej kriminalite.

Na začiatku februára vznikli nové špecializované útvary, a to Národná centrála osobitných druhov kriminality a Úrad kriminalistickej techniky. Národná centrála pomôže posilniť práve finančné vyšetrovanie v rámci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ale aj boj s envirokriminalitou.

Žiadosť o prvú platbu z Plánu obnovy

V rámci reformy posilnili aj analytické schopnosti a oddelenia v rámci útvarov NAKA. Zriadili tiež Úrad kriminalistickej techniky, ktorý zabezpečuje všetky dôležité stopy na miestach činu. „Oddelenia analytickej podpory a riadenia vznikli nielen na regionálnej úrovni, ale aj na útvaroch s celoslovenskou pôsobnosťou,“ dodal Mikulec.

Slovensko v piatok požiada Európsku komisiu (EK) o prvú platbu z Plánu obnovy a odolnosti v objeme 458,3 milióna eur. Umožnilo to splnenie všetkých štrnástich míľnikov a cieľov v tejto skupine žiadosti o platbu, čo bolo podmienkou podania žiadosti.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) o tom informoval na tlačovej besede s účasťou viacerých členov vlády.

Viac k témam: Boj proti korupcii, Korupcia, Kriminalita, Minister vnútra SR, Plán obnovy, Pranie špinavých peňazí
Zdroj: Webnoviny.sk – Mikulec sa chváli úspechmi svojho ministerstva, podarilo sa splniť míľniky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *