Home / SVET / Vojna na Ukrajine sa skončí, keď sa ju Rusko rozhodne ukončiť, povedal šéf OSN po stretnutí s Putinom

Vojna na Ukrajine sa skončí, keď sa ju Rusko rozhodne ukončiť, povedal šéf OSN po stretnutí s Putinom

28.4.2022 (Webnoviny.sk) – Vojna na Ukrajine bude pokračovať, kým „sa ju Rusko nerozhodne ukončiť“. V rozhovore pre televíziu CNN to v stredu povedal generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Vojna sa neskončí stretnutiami,“ skonštatoval Guterres v rozhovore s Andersonom Cooperom. „Vojna sa skončí, keď sa Ruská federácia rozhodne ju ukončiť, a keď – po pokoji zbraní – bude možnosť skutočnej politickej dohody. Môžeme absolvovať všetky možné stretnutia, ale to nie je to, čo ukončí vojnu,“ vyjadril sa.

Stretnutie s Putinom

Guterres sa v utorok v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby s ním prebral „návrhy na humanitárnu pomoc a evakuáciu civilistov“ z konfliktných zón, najmä z obliehaného mesta Mariupoľ, informovalo OSN.

Putin „v princípe“ súhlasil s tým, že povolí OSN a Červenému krížu, aby pomáhali s evakuáciou civilistov z oceliarne Azovstaľ, ktorá je poslednou ukrajinskou obrannou baštou v Mariupole.

Na otázku, akú rolu plánuje OSN zohrať pri vyšetrovaní vojnových zločinov údajne spáchaných ruskými jednotkami v meste Buča pri Kyjeve, Guterres zopakoval svoje výzvy na „nezávislé vyšetrovanie“.

Falošné obvinenia

Kremeľ odmieta akýkoľvek podiel na masových vraždách civilistov na Ukrajine a bez dôkazov opakovane tvrdí, že fotografie tiel na uliciach Buče sú „falošné“.

Odkedy sa však ruské vojská začiatkom apríla stiahli z okolia Kyjeva, objavujú sa ďalšie dôkazy o masových hroboch v mestách Buča aj Boroďanka.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Vojnové zločiny
Zdroj: Webnoviny.sk – Vojna na Ukrajine sa skončí, keď sa ju Rusko rozhodne ukončiť, povedal šéf OSN po stretnutí s Putinom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *