Home / SLOVENSKO / Ľubovniansky hrad sa pripravuje na otvorenie letnej sezóny, prinesie novú expozíciu či hradné slávnosti

Ľubovniansky hrad sa pripravuje na otvorenie letnej sezóny, prinesie novú expozíciu či hradné slávnosti

23.4.2022 (Webnoviny.sk) – Ľubovniansky hrad slávnostne odštartuje už tradične v poslednú aprílovú nedeľu letnú turistickú sezónu, aj v tomto roku bude v tomto smere prvým na Slovensku. Program sa začne o 14:00 slávnostnou svätou omšou v hradnej Kaplnke sv. Michala Archanjela. Novinkou v tomto roku bude stála expozícia s názvom Hrad kráľov a starostov.

Informoval o tom agentúru SITA riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík, podľa ktorého nebudú počas sezóny chýbať ani koncerty. Slávnostnejší punc budú mať aj Hradné slávnosti, na ktorých sa stretnú potomkovia niekdajších majiteľov hradu zo Španielska, Luxemburska, Maďarska a Poľska.

Najveľkolepejšie budú hradné slávnosti

Súčasťou otváracieho programu v nedeľu 24. apríla budú šermiari, sokoliari, výrobcovia hračiek, remeselníci, aj dobová hudba. Otvorená bude tiež spomínaná nová expozícia. „Málokto si uvedomí, koľko kráľov navštívilo Ľubovniansky hrad. V rámci nich bude odprezentovaný aj kráľ, ktorý sa tu zdržal asi najdlhšie, a to Ján III. Sobieski. Po tom, ako vyhral bitku proti Turkom v roku 1683 vo Viedni, sa cestou domov do poľského kráľovstva zastavil aj na našom hrade a ostal tu niekoľko týždňov,“ opísal Mikulík.

Návštevníci hradu si počas tejto sezóny budú môcť pozrieť a vypočuť koncerty skupiny Komajota a speváčky Janais, Richarda Müllera a skupiny Korben Dallas. „Najveľkolepejšie budú hradné slávnosti, ktorých tému sme pre pandémiu presúvali. Budú totiž predovšetkým venované návšteve potomkov po majiteľoch hradu. Zo Španielska prídu Zamoyski, z Luxemburska a Maďarska Raiszovci a z Krakova Lubomirski. Pri tejto príležitosti bude na hrade aj veľkolepý maškarný bál. Pracujeme na tom posledné tri roky a verím, že nám to už nič neprekazí,“ skonštatoval riaditeľ múzea.

Múzeum čaká rekonštrukcia hradby a nádvoria

Mikulík verí, že okrem narastajúcej slovenskej klientely sa na hrad a do skanzenu po čase vrátia predovšetkým Poliaci a zahraniční turisti, ktorí vlani pre pandémiu a s ňou súvisiace opatrenia na Slovensku chýbali. Aj napriek tomu však múzeum spolu s hradom podľa jeho slov veľký pokles v návštevnosti v posledných dvoch rokoch nezaznamenalo. V roku 2020 ho navštívilo viac ako 200-tisíc platiacich návštevníkov, minulý rok to bolo takmer 170-tisíc.

Múzeum sa okrem toho pripravuje na rekonštrukciu a obnovu severovýchodnej hradby, ale aj časti tretieho nádvoria. Na projekt získalo nenávratný finančný príspevok 800-tisíc eur od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. „Vyzerá to tak, že možno na sklonku leta už bude jedna časť hradu uzavretá, ale ide o časť, ktorá ani dnes nie je v prehliadkovej trase. Inak je asi 90 percent celého hradu sprístupnených verejnosti,“ dodal riaditeľ múzea v Starej Ľubovni.

Hrad Ľubovňa nechal na prelome 13. a 14. storočia postaviť uhorský kráľ Ondrej III., prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1311. Posledným vlastníkom hradu bola rodina Zamoyskich, v jej rukách bol od roku 1882 do roku 1945. V roku 1966 bolo na hrade zásluhou zberateľa a rezbára Andreja Čepiššáka zriadené múzeum.

Viac k témam: Ľubovniansky hrad
Zdroj: Webnoviny.sk – Ľubovniansky hrad sa pripravuje na otvorenie letnej sezóny, prinesie novú expozíciu či hradné slávnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *