Home / SVET / Po nezvestných z bane Pinowek už kvôli výbuchom nepátrajú, záchranné práce boli nebezpečné

Po nezvestných z bane Pinowek už kvôli výbuchom nepátrajú, záchranné práce boli nebezpečné

22.4.2022 (Webnoviny.sk) – Poľské úrady v piatok zastavili pátranie po siedmich baníkoch a záchranároch, ktorí sú nezvestní po stredajších výbuchoch metánu v uhoľnej bani Pniowek. Stalo sa tak po tom, čo vo štvrtok v noci nové výbuchy zranili 10 záchranárov, ktorí sa pokúšali vytvoriť bezpečné podmienky pre pátranie.

Úrady sa rozhodli stiahnuť všetky záchranné tímy a uzavrieť hrádzou oblasť opakovaných výbuchov v bani, kde sa predpokladá, že sú nezvestní.

Šéf bane v obci Pawlowice, ktorú prevádzkuje ťažobná spoločnosť JSW, Tomasz Cudny viedol, že toto veľmi náročné rozhodnutie urobili pre obavy o zdravie záchranárov. Hrádza má dočasne uzavrieť zónu výbuchov od zvyšku bane z bezpečnostných dôvodov a tiež má pomôcť zlepšiť atmosféru a bezpečnostné podmienky v danej zóne, vysvetlil pre agentúru AP hovorca JSW Slawomir Starzynski.

Stredajšie výbuchy si vyžiadali päť mŕtvych baníkov a desiatky zranených. Dvadsaťpäť ľudí je podľa JSW ešte stále v nemocnici, z toho deviati sú vo vážnom stave. Po štvrtkových výbuchoch skončilo v nemocnici sedem ľudí, z toho traja sú vo vážnom stave.

Viac k témam: Baňa, Výbuch metánu
Zdroj: Webnoviny.sk – Po nezvestných z bane Pinowek už kvôli výbuchom nepátrajú, záchranné práce boli nebezpečné © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *