Home / SLOVENSKO / Voľby by vyhral Hlas-SD, progresívci sú tesne za OĽaNO a Za ľudí majú dve percentá

Voľby by vyhral Hlas-SD, progresívci sú tesne za OĽaNO a Za ľudí majú dve percentá

21.4.2022 (Webnoviny.sk) – Voľby by začiatkom apríla vyhrala strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) so ziskom 18,9 percenta. Druhé miesto obsadil Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), ktorému by svoj hlas odovzdalo 14,5 percenta voličov.

V prvej trojke aj SaS

Na tretom mieste sa umiestnila strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorú by volilo 14 percent oslovených. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre reláciu Na hrane televízie Joj uskutočnila agentúra Ako od 5. do 11. apríla na vzorke 1 000 respondentov.

Do Národnej rady SR by sa dostalo osem politických subjektov. Na ďalších miestach sa umiestnili hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (8,9 percenta), hnutie Progresívne Slovensko (8,7 percenta), Sme rodina (6,6 percenta), Kresťanskodemokratické hnutie (6,5 percenta) a Republika (6,2 percenta).

SNS má takmer štyri percentá

Naopak, pred bránami parlamentu by ostali Slovenská národná strana (3,9 percenta), Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (3 percentá), Szövetség – Aliancia (2,6 percenta), Maďarské fórum (2,1 percenta) či strana Za ľudí (2 percentá).

Prieskum vypracovali podľa medzinárodných štandardov kvality Wapor, Esomar a štandardov Slovenskej Asociácie Výskumných Agentúr (SAVA), ktorých je agentúra Ako členom.

Respondentom v prieskume položili otázku: „Skúste si prestaviť, že by sa teraz najbližší víkend znovu konali parlamentné voľby do NR SR. Išli by ste voliť? A ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Prečítam vám strany v náhodnom poradí alebo môžete menovať aj nejakú inú.“

Z celkového počtu účastníkov prieskumu by 66,3 percenta vedelo, koho by šlo voliť, 13,1 percenta by nešlo voliť, 19 percent nevedelo odpovedať a zvyšných 1,6 percenta nechcelo odpovedať.

Názov politického subjektu
Preferencie v %
Počet mandátov v NR SR

Hlas-SD
18,9%
34

Smer-SD
14,5%
26

SaS
14,0%
25

OĽaNO
8,9%
16

Progresívne Slovensko
8,7%
15

Sme rodina
6,6%
12

KDH
6,5%
11

Republika
6,2%
11

SNS
3,9%

ĽSNS
3,0%

Szövetség – Aliancia
2,6%

Maďarské fórum
2,1%

Za ľudí
2,0%

Dobrá voľba a Umiernení
0,9%

Spolu-OD
0,6%

Strana zelených
0,2%

KSS
0,2%

ODS
0,2%

Viac k témam: Prieskum, Prieskum preferencií politických strán
Zdroj: Webnoviny.sk – Voľby by vyhral Hlas-SD, progresívci sú tesne za OĽaNO a Za ľudí majú dve percentá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *