Home / EKONOMIKA / Stavebníctvo potrebuje systémové zmeny, hrozí meškanie výstavby a zdraženie projektov

Stavebníctvo potrebuje systémové zmeny, hrozí meškanie výstavby a zdraženie projektov

21.4.2022 (Webnoviny.sk) – Pre nestabilnú situáciu na stavebnom trhu hrozí oneskorovanie výstavby oproti pôvodným plánom a súčasne zvýšenie objemu investícií do projektov. Môže za to medziročný rast cien stavebných materiálov v priemere o štvrtinu, pričom niektoré v porovnaní s obdobím pred pandémiou zdraželi až dvojnásobne, ako aj nedostatok či meškajúce dodávky materiálov.

Zároveň v domácom stavebníctve dlhodobo chýbajú pracovníci. Na problémy tohto odvetvia upozornila spoločnosť PlanRadar.

Tretina podnikateľov v stavebníctve považuje za významnú prekážku rastu produkcie sektora práve chýbajúcich zamestnancov a ďalších 17 percent nedostatok materiálu či zariadenia. Potvrdil to aktuálny prieskum Štatistického úradu SR.

Predraženie pre chyby

Stavebníctvo dlhodobo patrí k odvetviam, ktoré najviac odolávajú digitalizácii. Dôsledkom sú podľa uvedenej spoločnosti časté chyby a kolízie počas výstavby, s čím súvisí nízka produktivita práce a vyššia spotreba materiálu. Napokon až 30 % stavieb vyjde drahšie, než sa pôvodne plánovalo.

Expert PlanRadaru na digitalizáciu procesov pri stavebných a realitných projektoch Ivan Petráš tvrdí, že v súčasnom turbulentnom období treba hľadať jednoduché a efektívne riešenia na zvýšenie produktivity a konkurencieschopnosti na trhu.

Systémová zmena

Osobne som presvedčený, že dozrel čas na systémovú zmenu celého odvetvia, tým myslím digitalizáciu. Jej hlavným prínosom je vysoká kvalita dokončovaných stavieb a úspora času aj nákladov v priebehu ich realizácie. Prostredníctvom efektívnej komunikácie a plánovania sa znižuje chybovosť, teda sa nespotrebúva toľko materiálu,” hovorí Petráš.

Navyše stavby je podľa neho možné dokončiť bez zbytočného predlžovania, takže ľudská pracovná sila nie je potrebná dlhšie, než je nevyhnutné.

PlanRadar poskytuje softvérové riešenie pre stavebné a developerské spoločnosti, má sídlo vo Viedni a zastúpenie aj v Česku a na Slovensku.

Viac k témam: Digitalizácia, Investície, Pandémia, Projekty, Stavebníctvo, Výstavba
Zdroj: Webnoviny.sk – Stavebníctvo potrebuje systémové zmeny, hrozí meškanie výstavby a zdraženie projektov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *