Home / SLOVENSKO / Pomoc vlády v boji proti zdražovaniu je deravá, KDH upozornilo na problém energetickej chudoby

Pomoc vlády v boji proti zdražovaniu je deravá, KDH upozornilo na problém energetickej chudoby

21.4.2022 (Webnoviny.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) víta opatrenia, ktoré ohlásila vláda na pomoc rodinám a tým, čo sa starajú o deti.

Osobitne oceňuje zvýšenie daňového bonusu pre pracujúcich rodičov. K podobným krokom však mala vláda podľa hnutia pristúpiť bez ohľadu na tohtoročný vysoký rast cien.

Dôchodcovia dostanú jednorazovú pomoc

„Ohlásená pomoc dostatočne nezmierni dopad rastu životných výdavkov v dôsledku vysokej inflácie. Popri rodinách patria medzi najohrozenejšie skupiny obyvateľstva nízkopríjmoví dôchodcovia, ku ktorým má podľa ohlásenej schémy smerovať iba jednorazová pomoc. Vláda nepredkladá riešenie, ako dlhodobejšie zohľadniť dosah vysokej inflácie na túto skupinu obyvateľov,“ hodnotí ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

Podľa kresťanských demokratov sú navrhované opatrenia vlády iba čiastkové. Hnutie upozorňuje, že vláda sa osobitne nezaoberá energetickou chudobou, z ktorej sa pomaly stáva ústredný problém spoločnosti.

Vláda zabudla na firmy

KDH ďalej reaguje, že vládne opatrenia si nevšímajú firemný sektor, ktorý zápasí s rastúcimi cenami energií a obmedzovaním dodávok vstupných komponentov.

Nepredkladá nástroje na zmiernenie dosahov, napríklad prostredníctvom zníženia spotrebnej dane na pohonné hmoty, ako k tomu pristupujú v iných štátoch.

Hajko sa domnieva, že prípadné osobitné zdanenie nešpecifikovanej stovky najbohatších firiem prinesie to, že vyššie dane zohľadnia v cenách. A to podľa neho prispeje k ďalšej inflácii.

Viac k témam: Daňový bonus, energetická chudoba, Inflácia, Nárast cien, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Pomoc vlády v boji proti zdražovaniu je deravá, KDH upozornilo na problém energetickej chudoby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *