Home / EKONOMIKA / Budova prekladiska v Čiernej nad Tisou nevyhovuje, štátne železnice a Cargo ju plánujú opraviť

Budova prekladiska v Čiernej nad Tisou nevyhovuje, štátne železnice a Cargo ju plánujú opraviť

ČIERNA NAD TISOU 16. januára (WebNoviny.sk) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK CARGO) majú zabezpečiť rekonštrukciu dvojposchodovej prevádzkovej budovy prekladiska v Čiernej nad Tisou.

Rozhodol o tom v utorok minister dopravy a výstavby Arpád Érsek, ktorý v sprievode generálneho riaditeľa ŽSR Martina Erdössyho a generálneho riaditeľa ZSSK CARGO Martina Vozára absolvoval inšpekčnú cestu v prekladisku Čierna nad Tisou a Maťovce.

Morálne zastaralá budova

Minister uviedol, že budova je morálne zastaralá nielen zvonku, ale aj z vnútra a nevyhovuje už dnešným potrebám, pričom zamestnanci, ktorí tu pracujú 24 hodín denne, nemajú zodpovedajúce podmienky. Spomínaná budova je majetkom ŽSR a ZSSK CARGO si ju prenajíma.

Minister Érsek povedal, že obaja generálni riaditelia sa musia dohodnúť na rozsahu modernizácie a rekonštrukcie a do mesiaca majú predložiť projekt. Podľa jeho názoru treba urobiť nielen opravu samotných priestorov, ale aj nainštalovať nové vybavenie, čím sa podstatne zlepšia pracovné podmienky tunajších zamestnancov.

Odporúčame:
O vlaky z Petržalky do Rajky je záujem, minister Érsek chce naďalej podporovať železnicu

Ani minister, ani riaditelia nechceli v tejto fáze uviesť, aké náklady si bude rekonštrukcia vyžadovať. Minister však dodal, že ŽSR a ZSSK CARGO majú postupne vytvárať lepšie pracovné podmienky pre svojich zamestnancov.

Vláda musí rozhodnúť

Ako uviedol Martin Erdössy, v rámci uzla ŽSR v Čiernej vlastnia zhruba 177 budov, z ktorých je veľká časť neobsadených. Na otázku novinárov nechcel minister Érsek prejudikovať, aká budúcnosť čaká prekladisko. „Zatiaľ funguje a bude fungovať, kým sa budú dovážať sypké produkty ako sú železná ruda, uhlie, či vápenec, ale aj iné komodity, napríklad kovové produkty,“ povedal Érsek.

Odporúčame:
Slovensko a Poľsko potvrdili potrebu pokračovať vo výstavbe D3 a cesty S1

K otázke budovania širokorozchodnej trate až do Bratislavy sa minister nechcel vyjadriť s tým, že na tomto projekte sa pracuje, ale vláda spolu s ostatnými štátmi musia rozhodnúť ako ďalej. Prekladisko v Čiernej nad Tisou je kľúčový bod, pretože tu sa ročne preloží okolo 7,8 milióna ton tovaru.

ZSSK CARGO v Čiernej nad Tisou zamestnáva zhruba 1 500 ľudí a ŽSR ďalších okolo 500. Kapacita prekladiska je do deväť miliónov ton tovaru. Podľa riaditeľa ŽSR nielen prekladiská v Čiernej, Dobrej a Maťovciach, ale aj ďalšie na Slovensku majú dobrý potenciál rozvoja, najmä ak sa bude rozvíjať dovoz tovarov a komodít z Ázie a z Číny.

Viac k témam: Arpád Érsek, Cargo Slovakia, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Budova prekladiska v Čiernej nad Tisou nevyhovuje, štátne železnice a Cargo ju plánujú opraviť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko potvrdilo príspevok do fondu EÚ pre Ukrajinu vo výške 5 miliónov eur

Uzavretie dohody o tomto príspevku v stredu schválila vláda SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *