Home / EKONOMIKA / Štrajk v Embracu nebude, odborári sa dohodli s vedením spoločnosti

Štrajk v Embracu nebude, odborári sa dohodli s vedením spoločnosti

POPRAD 16. januára (WebNoviny.sk) – Vedeniu spoločnosti Embraco v Spišskej Novej Vsi a odborárom z Odborového zväzu KOVO sa na pondelkovom podvečernom kole rokovaní podarilo dospieť k predbežnej dohode o mzdových otázkach v rámci kolektívnej zmluvy. Agentúru SITA o tom informoval mediálny zástupca spoločnosti Anton Oberhauser.

„V súčasnosti sa ešte dolaďujú niektoré detaily. Podrobnosti zverejníme v najbližších dňoch, približne v deň podpisu zmluvy,“ uviedol. Zamestnanci teda štrajkovať nebudú.

Došlo k zhode v zásadných otázkach

Dohodu so spoločnosťou potvrdil pre SITA aj predseda základnej organizácie OZ KOVO Juraj Hojnoš, podľa ktorého by sa kolektívna zmluva mala podpisovať pravdepodobne v piatok.

Odporúčame:
Štrajková pohotovosť v spoločnosti Embraco pokračuje, odborári sa vyjadrili k poslednému návrhu

„V zásadných otázkach došlo k zhode, a tým pádom štrajk nehrozí. Našli sme kompromisy, sústredili sme sa na 13. a 14. plat, tam spoločnosť urobila výrazné kompromisy, a preto sme súhlasili,“ povedal.

Odborári riešili problém s platmi

Štrajková pohotovosť v spišskonovoveskom závode na výrobu chladiarenských kompresorov a kondenzačných jednotiek trvala od pondelka 8. januára. Zamestnanci spoločnosti do nej vstúpili po tom, ako sa so zamestnávateľom nedohodli na mzdových podmienkach pre rok 2018. V závode pracuje približne 2 300 zamestnancov.

Problém so zvyšovaním platov riešil zväz a spoločnosť rovnako na prelome rokov 2016 a 2017, zložité rokovania vtedy trvali takmer štyri mesiace. Pre nízke platy na Spiši sa začiatkom decembra 2016 uskutočnil aj protestný pochod v Spišskej Novej Vsi, po ňom padla dohoda, ktorá zamestnancom priniesla medziročné zvýšenie tarifných platov v priemere o šesť percent.

Viac k témam: Embraco Slovakia, OZ KOVO
Zdroj: Webnoviny.sk – Štrajk v Embracu nebude, odborári sa dohodli s vedením spoločnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *