Home / SVET / Mierové rokovania sa zasekli, Rusko odmieta navyšovanie počtu krajín ako garantov bezpečnosti Ukrajiny

Mierové rokovania sa zasekli, Rusko odmieta navyšovanie počtu krajín ako garantov bezpečnosti Ukrajiny

14.4.2022 (Webnoviny.sk) – Konzultácie medzi Ukrajinou a Ruskom o potenciálnom mierovom pláne podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka pokračujú. Problematickým bodom však zostáva počet krajín, ktoré budú pre Ukrajinu garantmi bezpečnosti. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Podoľak sa v televízii vyjadril, že rokujú o tom, „aké právne záväzky je potrebné prijať, ako to bude v zmysle mnohostrannej zmluvy“.

„Musíme pochopiť, že Rusi kategoricky nechcú zvyšovať počet krajín, ktoré môžu byť garantmi bezpečnosti. Je pre nás dôležité, aby sme tých krajín mali čo najviac,“ vysvetlil.

CNN pripomína, že ukrajinská a ruská delegácia na nedávnych rokovaniach v Istanbule uzavreli veľmi predbežné dohody o možnosti neutrálneho štatútu pre Ukrajinu, ktorý by chránili medzinárodné bezpečnostné záruky.

Ruský prezident Vladimir Putin sa tento týždeň vyjadril, že rokovací proces dosiahol slepú uličku. Podoľak tvrdí, že práce pokračujú.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Mierové rokovania, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Mierové rokovania sa zasekli, Rusko odmieta navyšovanie počtu krajín ako garantov bezpečnosti Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *