Home / SLOVENSKO / Prieskum ukázal, ako Slováci vnímajú NATO a väčšina podporuje aj rozmiestnenie vojsk na východe

Prieskum ukázal, ako Slováci vnímajú NATO a väčšina podporuje aj rozmiestnenie vojsk na východe

14.4.2022 (Webnoviny.sk) – Väčšina respondentov prieskumu agentúry Focus pre organizáciu Globsec vníma Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO) ako garanta slovenskej nezávislosti a územnej celistvosti (62 percent) a podporuje rozmiestnenie vojsk NATO na východnej hranici (61 percent).

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

68 percent opýtaných si myslí, že Slovenská republika musí stáť pevne na strane Európskej únie (EÚ) a NATO, najmä keď Rusko vyhlásilo krajiny EÚ za nepriateľské štáty. To podľa Globsecu tiež predstavuje posun a naznačuje to zvýšenie podpory pre členstvo Slovenska v NATO. V roku 2019 NATO vnímalo ako garanta bezpečnosti len 54 percent ľudí.

„Aj napriek dezinformáciám a konšpiračným teóriám o NATO, ktoré sa napríklad šírili začiatkom roka o Dohode o spolupráci v oblasti obrany so Spojenými štátmi americkými, si dnes ľudia na Slovensku uvedomujú, kto sú naši reálni spojenci a akú hodnotu má pre Slovensko členstvo v NATO,“ dodala analytička Globsecu Katarína Klingová.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Prieskum uskutočnili prostredníctvom telefonických rozhovorov od 18. do 23. marca 2022. Tlačovú správu poskytol PR Manager organizácie Globsec Adam Sipos.

Viac k témam: obranná dohoda USA a Slovenska, Prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Prieskum ukázal, ako Slováci vnímajú NATO a väčšina podporuje aj rozmiestnenie vojsk na východe © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívne Slovensko zvoláva mimoriadny výbor, chce riešiť aroganciu prezidenta finančnej správy Kissa (video)

Podľa poslankyne Dariny Luščíkovej (PS) je pre prezidenta finančnej správy odmietnutie pozvania prísť na finančný výbor premárnená príležitosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *