Home / SLOVENSKO / Internetom sa šíri nebezpečná výzva pre deti a mládež na intoxikáciu liekmi, varuje polícia

Internetom sa šíri nebezpečná výzva pre deti a mládež na intoxikáciu liekmi, varuje polícia

13.4.2022 (Webnoviny.sk) – Polícia upozorňuje verejnosť a najmä mládež na výzvu, ktorá sa šíri internetom a vyzýva deti a mladistvých na intoxikáciu voľne dostupnými predajnými liekmi.

Zúčastnení majú zaznamenávať priebeh intoxikácie a zdieľať ich na sociálnych sieťach. V tlačovej správe o tom informoval Michal Slivka z Oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru.

Účinok prichádza neskôr

Polícia pripomína, že táto nebezpečná výzva sa prvýkrát objavila v Spojenom kráľovstve v roku 2015.

„Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene,“ konštatuje Slivka.

Len v Bratislave sa počas uplynulého mesiaca objavilo 12 prípadov otravy mladistvých a detí, ktoré s touto výzvou pravdepodobne súvisia.

Polícia osloví školy

Polícia preto apeluje na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia.

„V najbližších dňoch policajní preventisti oslovia školy a na problém ich upozornia. Problematiku výzvy a rizík s ňou spojených určite zaradíme aj do našich preventívnych aktivít s mládežou,“ uzavrel Slivka.

Viac k témam: otrava liekmi, Varovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Internetom sa šíri nebezpečná výzva pre deti a mládež na intoxikáciu liekmi, varuje polícia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Košická futbalová aréna je skolaudovaná, výstavba štadiónu stála viac ako 24 miliónov eur (foto)

Prvá etapa výstavby stále prvá etapa výstavby stála 17 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *