Home / SLOVENSKO / Smer si podal sudkyňu Záleskú, pre jej pochybenia a údajnú lenivosť ju navrhli disciplinárne stíhať (video)

Smer si podal sudkyňu Záleskú, pre jej pochybenia a údajnú lenivosť ju navrhli disciplinárne stíhať (video)

13.4.2022 (Webnoviny.sk) – Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) navrhuje disciplinárne stíhanie sudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamely Záleskej.

Ako dôvod uvádza, že Najvyšší súd SR (NS SR) prepustil z väzby neprávoplatne odsúdeného starostu obce Dolný Chotár Františka Dora, pričom konštatoval porušenie práv obžalovaného. Informoval o tom predseda strany Smer-SD Robert Fico na stredajšej tlačovej besede.

Záleská mala pochybiť

Františka Doru neprávoplatne odsúdil Záleskej senát za činnosť v prospech zločineckej skupiny sátorovcov a objednávku niekoľkých vrážd na 25 rokov väzenia.

„Senát sudkyne Záleskej rozhoduje 13. decembra. V ten istý deň rozhodne o treste, ale aj o tom, že František Dora zostane vo výkone väzby. Voči tomuto rozhodnutiu, že zostava vo výkone väzby, podáva obžalovaný sťažnosť. Pani sudkyňa posiela celý spis vrátane tejto sťažnosti na najvyšší súd až 18. februára 2022, teda po viac ako dvoch mesiacoch,“ uviedol Fico s tým, že keď sa táto sťažnosť a spis dostali na NS SR, súd konštatoval „mimoriadne“ vážne veci, ktoré sú podľa neho nezlučiteľné s pozíciou sudcu ŠTS.

Šef Smeru doplnil, že podľa NS SR bol postup Záleskej, ktorá predložila veci nadriadenému súdu až po vyše dvoch mesiacoch, ústavne neakceptovateľný. NS SR údajne konštatoval porušenia práva obžalovaného na osobnú slobodu. Františka Dora preto súd prepustil na slobodu a nahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Monsterproce s Kováčikom

„Jednoducho nie je možné, že nečinnosťou, lenivosťou a neprofesionalitou sudcu Špecializovaného trestného súdu boli prepúšťaní na slobodu z väzby ľudia, ktorí majú neprávoplatný trest 25 rokov za úkladnú vraždu v štádiu prípravy a mimoriadne závažné zločiny podvodu,“ dodal Fico. Ten navrhuje začatie disciplinárneho stíhania proti Záleskej.

Podal preto podnet ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (nom. SaS), predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi, sudcovskej rade ŠTS a verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej.

Podľa Fica by mala byť Záleská zbavená funkcie sudkyne ŠTS. Zdôraznil tiež, že proti sudkyni má Smer-SD dlhodobé výhrady a spomenul napríklad údajný „monsterproces“ s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Toho ŠTS odsúdil na 14 rokov väzenia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Disciplinárne konanie, Príprava vraždy, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Smer si podal sudkyňu Záleskú, pre jej pochybenia a údajnú lenivosť ju navrhli disciplinárne stíhať (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *