Home / SLOVENSKO / Bývalá funkcionárka štátnych hmotných rezerv zadržaná počas akcie Pompeje bude stíhaná na slobode (video)

Bývalá funkcionárka štátnych hmotných rezerv zadržaná počas akcie Pompeje bude stíhaná na slobode (video)

11.4.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 11. apríla, 15:03 

Bývalú funkcionárku Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Evu Hečkovú budú stíhať na slobode. Rozhodol tom v pondelok na verejnom zasadnutí Najvyšší súd SR, keďže nezistil v jej prípade dôvody väzby.

Podľa súdu je však stíhanie bývalej vedúcej závodu SŠHR Brodnianka v Kysuckom Novom Meste dôvodné. Hečková bola obvinená v rámci policajnej akcie Pompeje.

Obavy z ovplyvňovania trestného stíhania

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa nestotožňuje s rozhodnutím NS SR, ale akceptuje ho. „Vyšetrovanie obvinených bude pokračovať na slobode. Ďalej bude skúmané, či v budúcnosti nevzniknú nejaké dôvody väzby,“ doplnil.

Zdôraznil aj to, že rozhodnutiami súdov bolo potvrdené dôvodné konanie zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Prokurátor sa pri návrhu na väzbu obával možného ovplyvňovania trestného stíhania. „Samotná trestná činnosť bola veľmi sofistikovaná. Je tam predpoklad veľkého počtu vypočúvania osôb v postavení svedkov alebo spoluobvinených,“ dodal.

Obvinená je hospitalizovaná

Advokátka obvinenej Ivana Halahijová po rozhodnutí súdu uviedla, že jej klientka je v súčasnosti hospitalizovaná a nemohla sa preto zúčastniť pondelkového verejného zasadnutia.

„Moja klientka sa necíti byť vinná. Nedopustila sa trestnej činnosti, ktorá jej je kladená za vinu. V tomto smere sme podali proti uzneseniu o vznesení obvinenia sťažnosť,“ informovala.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Súd obvinenú prepustil zo zadržania

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v tomto prípade v nedeľu 3. apríla rozhodol o vzatí do väzby bývalého riaditeľa sekcie Správy štátnych hmotných rezerv Jozefa Jantoša. Dôvodom bola obava, že obvinený by mohol pôsobiť na svedkov a spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

Ďalšiu obvinenú bývalú funkcionárku SŠHR Hečkovú však sudca prepustil zo zadržania. Proti tomuto rozhodnutiu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sťažnosť, v jej prípade rovnako požadoval kolúznu väzbu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Vec sa týka 36 zákaziek

Národná kriminálna agentúra v súvislosti s bývalými funkcionármi Správy štátnych hmotných rezerv vedie trestné stíhanie vo veci trestných činov pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v jednočinnom súbehu s pokračovacím zločinom machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Vec sa má týkať 36 verejných zákaziek na Správe štátnych hmotných rezerv z rokov 2016 až 2020.

Viac k témam: akcia Pompeje, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalá funkcionárka štátnych hmotných rezerv zadržaná počas akcie Pompeje bude stíhaná na slobode (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vyššie štandardy bývania pre rómske komunity? Ficova vláda vyčlenila takmer šesť miliónov eur na usporiadanie vlastníctva 

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravil a vyhlásil výzvu v nadväznosti na programové obdobie 2014-2020.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *