Home / SVET / Ruská armáda musí čeliť súdu za vojnové zločiny na Ukrajine, povedal Zelenskyj Bezpečnostnej rade OSN

Ruská armáda musí čeliť súdu za vojnové zločiny na Ukrajine, povedal Zelenskyj Bezpečnostnej rade OSN

5.4.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN), že ruská armáda musí okamžite čeliť súdu za vojnové zločiny na Ukrajine.

Vyzval na vytvorenie tribunálu podobného tomu v Norimbergu, ktorý súdil vojnových zločincov po druhej svetovej vojne.

Najhoršie zverstvá

Zelenskyj sa prostredníctvom videospojenia prihovoril najsilnejšiemu orgánu OSN po prvý raz od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá trvá od 24. februára.

Zelenskyj prítomným členom rady opísal hrôzy situácie na Ukrajine, že civilisti boli po mučení zozadu strieľaní do hlavy, vyhodení do vzduchu granátmi v ich bytoch a rozdrvení na smrť tankmi, keď boli v autách.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Odrezali im končatiny, podrezali im hrdlá. Ženy znásilňovali a zabíjali pred ich deťmi. Vytrhli im jazyky, pretože agresor nepočul, čo od nich chcel počuť,“ povedal s tým, že sú to najhoršie zverstvá od druhej svetovej vojny.

Tiež Bezpečnostnej rade ukázal zábery pozabíjaných ľudí v krátkom videu, ktoré sa skončilo slovami „Stop ruskej agresii“.

Pribúdajú dôkazy o masakroch

Ukrajinský líder pred BR OSN vystúpil v čase, keď pribúdajú dôkazy o masakroch civilistov na predmestiach Kyjeva, ktoré spáchali ruské sily predtým, ako sa stiahli.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Najmä zábery z mesta Buča vyvolali medzinárodné pobúrenie a viedli k výzvam na prísnejšie sankcie a obvinenie Ruska z vojnových zločinov. Zelenskyj radu upozornil, že Buča je len jedným miestom a podobných hrôz je viac.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruská armáda musí čeliť súdu za vojnové zločiny na Ukrajine, povedal Zelenskyj Bezpečnostnej rade OSN © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *