Home / SLOVENSKO / Rozhodnutie súdu je prelomové aj pobočka Kremľa má ďalšieho potvrdeného neonacistu, reagujú politici na odsúdenie Kotlebu

Rozhodnutie súdu je prelomové aj pobočka Kremľa má ďalšieho potvrdeného neonacistu, reagujú politici na odsúdenie Kotlebu

5.4.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 5. apríla 2022, 16:26

Najvyšší súd SR (NS SR) potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), že Marian Kotleba (ĽSNS) je vinný zo spáchania extrémistického trestného činu. Zároveň v zmysle článku 81a ústavy stratí mandát poslanca Národnej rady SR, pretože bol odsúdený za úmyselný trestný čin. Na sociálnej sieti to uviedol nezaradený poslanec parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí).

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) v reakcii na utorkový verdikt súdu vyzvalo generálneho prokurátora Maroša Žilinku na začatie konania vo veci rozpustenia strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), ktorej je Kotleba predsedom.

Prelomové a zásadné odsúdenie

„Odsúdenie Mariana Kotlebu je v boji proti fašistom, nacistom a iným extrémistom, ktorí u nás bujnejú, zásadné a prelomové. Akákoľvek propagácia extrémistických symbolov a materiálov je neprípustná a netolerovateľná, a o to viac to platí, keď ide o poslanca Národnej rady SR,“ uviedol Šeliga.

Podľa neho sa v súčasnosti musí demokracia brániť pred tými, ktorí ju chcú zničiť, obmedziť a „nedajbože prinavrátiť režimy, ktoré brutálnym spôsobom potláčali ľudské práva a ničili životy nevinných“.

Podkopával demokratické princípy

NS SR podľa hnutia PS uznal, že používanie nacistických symbolov je nielen znevažujúce, ale aj mimoriadne nebezpečné.

„Niet pochýb, že Marian Kotleba svojim prízemným rasizmom a propagáciou fašistickej ideológie podkopával demokratické princípy, čo dnes potvrdil aj najvyšší súd,” uviedla predsedníčka hnutia Irena Bihariová.

Ďalší potvrdený neonacista

Na rozhodnutie súdu reagovala aj vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá vo svojom profile na sociálnej sieti napísala, že „tunajšia pobočka Kremľa má ďalšieho potvrdeného neonacistu“.

Podľa podpredsedu strany SaS napriek tomu, že Marian Kotleba vyviazol s podmienku, rozsudok potvrdil, že je neonacista a že spoločnosť nemôže tolerovať propagáciu extrémizmu.

„ĽSNS by si však po tomto verdikte súdu zaslúžila rozpustenie. Platí to aj v prípade Republiky, pretože jej predstavitelia boli v tom čase verní prisluhovači Mariána Kotlebu,“ podčiarkol Klus.

Vyjadril sa aj Kollár

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) nezvykne komentovať rozhodnutia súdov, no zároveň verí, že Najvyšší súd SR (NS SR) v utorok „rozhodol na základe relevantných dôkazov“.

Vyjadrenie Kollára pre agentúru SITA sprostredkovala jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

Kotlebovým bludom je koniec

„Ak niečo vyzerá ako kačica a kváka ako kačica, je to kačica. Keď sa niekto oháňa fašistickými symbolmi, je fašista. Keď niekto rozdáva šeky v hodnote 1 488 eur v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu, je to jednoznačne fašistická symbolika a zaslúži si spravodlivý trest,“ uviedlo na sociálnej sieti hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Hnutie pripomenulo, že Kotleba stratí mandát poslanca, „čiže sa už nebude musieť trápiť dodržiavaním rokovacieho poriadku v NR SR a celé Slovensko sa nebude musieť trápiť počúvaním jeho bludov v pléne parlamentu“.

Kauza šekov sa uzavrela

Najvyšší súd SR v utorok v kauze šekov zrušil nepodmienečný trest štyri roky a štyri mesiace väzenia, ktorý ešte v roku 2020 uložil Kotlebovi Špecializovaný trestný súd. NS SR opozičného poslanca nanovo uznal za vinného, uložil mu však nižší trest, a to šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a šesť mesiacov.

Utorkové rozhodnutie NS SR je právoplatné. Kotleba bol odsúdený za odovzdávanie šekov v sume 1 488 eur, ktoré predstavujú nacistickú symboliku.

Viac k témam: Extrémizmus, Nacizmus, Šeky
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozhodnutie súdu je prelomové aj pobočka Kremľa má ďalšieho potvrdeného neonacistu, reagujú politici na odsúdenie Kotlebu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na podvýživu umiera až 20 % pacientov s onkologickým ochorením

Na onkologické ochorenia dlhodobo zomiera mnoho Slovákov. Podľa údajov NCZI je rakovina druhou najčastejšou príčinou hospitalizácie pričom najčastejšie sa vyskytujú prípady rakoviny kože, kolorekta a prsníka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *