Home / EKONOMIKA / Príspevok pre azylantov sa zvýši na trojnásobok životného minima, štát im na štart poskytne viac ako 650 eur

Príspevok pre azylantov sa zvýši na trojnásobok životného minima, štát im na štart poskytne viac ako 650 eur

5.4.2022 (Webnoviny.sk) – Jednorazový príspevok pre azylantov sa zvýši z 1,5-násobku na trojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, ktorý je aktuálne 218,06 eura. Žiadateľom tak bude vyplácať 654,18 eura.

Príspevok v rovnakej výške dostane aj cudzinec, ktorému sa poskytla doplnková ochrana. Počíta s tým vládna novela zákona o azyle, ktorú 17. marca schválil parlament a v utorok ju podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Integračný príspevok pre azylantov

Zavedie sa aj poskytovanie nového integračného príspevku pre azylantov a cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana.

Bude sa poskytovať vo výške 1,75-násobku sumy životného minima s tým, že sa budú spoločne posudzovať rodinní príslušníci žijúci v spoločnej domácnosti. Príspevok sa bude poskytovať počas šiestich mesiacov.

Jednoduchší prístup na trh práce

Sociálne a psychologické poradenstvo a kurz kultúrnej orientácie zabezpečí podľa schváleného návrhu rezort vnútra aj pre žiadateľov o udelenie azylu na základe ich individuálnych potrieb.

Ministerstvo práce tiež navrhlo skrátiť lehotu brániacu v prístupe na trh práce pre žiadateľov o udelenie azylu zo súčasných deväť mesiacov od začatia konania na šesť mesiacov.

Viac k témam: dočasné útočisko, Finančný príspevok, príspevok pre azylantov
Zdroj: Webnoviny.sk – Príspevok pre azylantov sa zvýši na trojnásobok životného minima, štát im na štart poskytne viac ako 650 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *