Home / SLOVENSKO / Polícia upozorňuje na masívny dezinformačný útok prokremeľskej propagandy, falošné profily majú typické znaky (video)

Polícia upozorňuje na masívny dezinformačný útok prokremeľskej propagandy, falošné profily majú typické znaky (video)

4.4.2022 (Webnoviny.sk) – Policajný zbor zaznamenal od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšenú aktivitu prokremeľských kanálov. Šíria proruskú propagandu na sociálnych sieťach, a to nielen prostredníctvom oficiálnych kanálov ruských štátnych inštitúcií, ale aj cez anonymné facebookové profily, ktoré zahlcujú informačný priestor.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Nepravdivými a manipulatívnymi statusmi sa snažia vytvoriť informačný chaos a rozdeliť slovenskú spoločnosť. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Rusi označujú mŕtvoly za hercov

Pri upozorňovaní na vojnové zločiny ruskej armády na špecializovanej policajnej stránke „Hoaxy a podvody – Polícia SR“ v posledných hodinách zaznamenali „totálne zaktivizovanie“ anonymných profilov (trolia farma). Tie zahlcujú komentárové sekcie pod príspevkami, ktoré upozorňujú na vojnové zločiny vo viacerých ukrajinských mestách.

Podľa policajného hovorcu Slivku tieto účty „pracujú“ v dvoch líniách. V prvej línii šíria naratív, že mŕtvoly na Ukrajine sú iba herci a ide o veľké divadlo pre celý svet. Tvrdia, že ruská armáda s tým nemá nič spoločné. V druhej línii ospravedlňujú tieto zločiny predošlými konfliktami na celom svete.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Významné bezpečnostné riziko

Ako uviedol Slivka, zvýšenú aktivitu registrovali aj u konkrétnych osôb, ktoré sa tvorbe a šíreniu dezinformácií venujú dlhodobo. Ide o fyzické osoby, ktoré trávia niekoľko hodín denne na internete, zdieľajú množstvo manipulatívnych statusov a kopírujú prokremeľskú propagandu.

Majitelia týchto profilov môžu byť financovaní priamo alebo nepriamo kremeľskými zdrojmi, prípadne sa svojej činnosti venujú len zo sympatie k Ruskej federácie bez akejkoľvek odmeny. Všetky uvedené aktivity podľa Slivku predstavujú významné bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Znaky prokremeľského fejkového profilu

V tlačovej správe polície sa uvádza, ako vyzerá prokremeľský fejkový profil. Typickým znakom anonymného účtu je neurčitá profilová fotka. Ide väčšinou o druh rastliny, auta, prírody alebo fotku neznámej osoby stiahnutej z internetu. Druhým znakom sú nulové interakcie na sociálnej sieti. To znamená žiadny alebo minimálny počet priateľov, žiadne fotky z reálneho života a vznik profilu v nedávnej dobe.

Ďalším typickým znakom je názov podozrivého účtu. Ide často o slová, ktoré nedávajú gramatický význam, alebo ide o slovné prešmyčky (Janko Hraško, Viera Viera, Jano Bano a podobne). Cieľom trolích fariem je podľa polície vytvoriť informačný chaos a otočiť verejnú mienku v prospech Ruskej federácie.

Viac k témam: Dezinformácie, Hoaxy, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia upozorňuje na masívny dezinformačný útok prokremeľskej propagandy, falošné profily majú typické znaky (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *