Home / SVET / Srbsko si volí prezidenta, nový parlament i miestne orgány

Srbsko si volí prezidenta, nový parlament i miestne orgány

3.4.2022 (Webnoviny.sk) –
Aktualizované v nedeľu 3. apríla o 9.15 hod.

Voliči v Srbsku v nedeľu odovzdávajú hlasy v trojitých voľbách. Tie pravdepodobne udržia pri moci populistickú vládu, ktorá odmietla uvaliť sankcie na Rusko pre rozpútanie vojny na Ukrajine.

Asi 6,5 milióna srbských voličov si vyberá nového prezidenta, nový parlament a miestne orgány v metropole Belehrad a vo viac ako desiatke ďalších miest a obcí.

Prieskumy verejnej mienky prognózovali, že prezident Aleksandar Vučič získa ďalšie 5-ročné funkčné obdobie a jeho pravicová Srbská progresívna strana bude opäť dominovať v 250-člennom zákonodarnom zbore. Opozičné skupiny však majú podľa analytikov veľkú šancu získať väčšinu v Belehrade, čo by zasadilo tvrdý úder populistom, ktorí desaťročia v Srbsku neohrozene vládnu.

Bilčík v Belehrade

Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) sa v Belehrade zúčastňuje na pozorovateľskej misii v rámci prvého kola prezidentských, parlamentných a viacerých komunálnych volieb v krajine. Volieb sa zúčastní ako stály spravodajca Európskeho parlamentu (EP) pre Srbsko a tiež ako líder medzistraníckeho dialógu, ktorý EP v Srbsku vedie od roku 2019.

V srbských voľbách sa hrá o strategické smerovanie krajiny. Bude dôležité, ako sa víťazi volieb postavia k aktuálnym medzinárodným otázkam, zvlášť k ruskej agresii voči Ukrajine a či sa pridajú k sankciám EÚ voči Ruskej federácii. Zároveň ide o kľúčový test pre demokraciu a politickú kultúru v krajine,“ vyhlásil poslanec.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zároveň dodal, že srbská politika je extrémne polarizovaná a pre budúcnosť krajiny v Európskej únii (EÚ) je mimoriadne dôležité, aby v krajine prebehli férové, slobodné a pokojné voľby. „Dúfam, že pozorovacia misia Európskeho parlamentu prispeje k otvorenej politickej súťaži v Srbsku,“ vyhlásil.

Nadväzuje na tradíciu

Bilčík účasťou na pozorovacej misii nadväzuje na dlhoročnú aktivitu slovenských diplomatov na západnom Balkáne, ktorých sa v minulosti zúčastnil aj nedávno zosnulý exminister a bývalý poslanec EP Eduard Kukan.

Moja posledná pracovná cesta do Srbska na konci januára bola s Eduardom Kukanom. Jeho prínos pre európsku politiku na západnom Balkáne silne rezonuje v celom regióne,“ uzavrel.

Viac k témam: Prezidentské voľby v Srbsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Srbsko si volí prezidenta, nový parlament i miestne orgány © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *