Home / SLOVENSKO / Najvyšší súd bude rozhodovať v kauze šekov s údajnou extrémistickou symbolikou predsedu ĽSNS

Najvyšší súd bude rozhodovať v kauze šekov s údajnou extrémistickou symbolikou predsedu ĽSNS

2.4.2022 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd SR (NS SR) má v utorok 5. apríla rozhodovať o odvolaní šéfa politickej strany Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu v kauze šekov s údajnou extrémistickou symbolikou.

Pôvodne bolo verejné zasadnutie v tejto veci nariadené už na 8. marca, súd však termín zrušil. Dôvodom bola žiadosť obžalovaného o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj zaujatie stanoviska k nim.

Konkrétne má ísť o záznam z rozpravy parlamentu, v rámci ktorej poslanec podľa prokurátora používa gestá, ktoré ho „prepájajú s pravicovo-extrémistickou rasistickou ideológiou“.

Neprávoplatný verdikt

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová uznala Mariana Kotlebu v októbri 2020 za vinného z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Za to mu uložila trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, keďže sa obžalovaný voči rozhodnutiu odvolal.

Symbolické šeky

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Podľa orgánov činných v trestnom konaní číslo 14 v sume 1 488 predstavuje vetu: „We must secure the existence of our people and a future for white children.“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.

Pobyt za mrežami

Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Ak Najvyšší súd SR potvrdí rozhodnutie prvostupňového súdu, Marian Kotleba okrem nutnosti nástupu na výkon nepodmienečného trestu príde aj o poslanecký mandát.

Viac k témam: Extrémisti, Šeky, symboly
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd bude rozhodovať v kauze šekov s údajnou extrémistickou symbolikou predsedu ĽSNS © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *