Home / EKONOMIKA / Slovensko si na trhu požičalo vyše 175 miliónov eur, podľa ARDAL treba prefinancovať štátny dlh

Slovensko si na trhu požičalo vyše 175 miliónov eur, podľa ARDAL treba prefinancovať štátny dlh

BRATISLAVA 15. januára (WebNoviny.sk) – Slovensko si v prvej tohtoročnej aukcii štátnych dlhopisov požičalo vyše 175 mil. eur. Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) pritom ponúkala investorom dve línie dlhopisov v samostatných aukciách. V prvom prípade išlo o dlhopisy splatné v marci 2037 a v druhom o štátne bondy so splatnosťou v januári 2027.

Odporúčame:
Fico s Kažimírom sa chválili dobrými ekonomickými výsledkami Slovenska

V aukcii dlhopisov so splatnosťou v roku 2037 dosiahol celkový dopyt investorov 529,4 mil. eur pri priemernej požadovanej cene 1,6668 % p.a. ARDAL napokon akceptoval dopyt v objeme 101 mil. eur s priemerným výnosom do splatnosti na úrovni 1,6086 % p.a.

V druhej aukcii bondov splatných v roku 2027 dopyt rovnako niekoľkonásobne prekročil akceptovaný objem. Investori chceli nakúpiť tieto dlhopisy v objeme až 474,7 mil. eur s priemerným požadovaným výnosom 0,7953 % p.a. Štát z toho akceptoval 74,1 mil. eur pri priemernom výnose 0,7077 % p.a.

Odporúčame:
Nezamestnanosť by v roku 2018 mohla klesnúť aspoň o percento, želá si minister Richter

Agentúra ARDAL pritom predpokladá, že v tomto roku bude potrebné prefinancovať štátny dlh a deficit štátneho rozpočtu v objeme 4,5 mld. eur. Na začiatku roka mala k dispozícii ešte nevydané bondy v sume 6,5 mld. eur, plánuje však otvoriť aj jednu alebo dve nové línie dlhopisov prostredníctvom syndikovaného predaja alebo aukcie.

Jedna nová línia by mohla byť vydaná na jar v hodnote 3 mld. eur so splatnosťou od 10 do 12 rokov, ďalšia na jeseň v sume od 1,5 mld. do 3 mld. eur s kratšou alebo strednou splatnosťou.

Viac k témam: ARDAL Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity, finančný trh, štátny dlh SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko si na trhu požičalo vyše 175 miliónov eur, podľa ARDAL treba prefinancovať štátny dlh © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *