Home / EKONOMIKA / Pandemická pomoc zabránila prepúšťaniu, najviac pomohla v odvetví ubytovania a stravovania

Pandemická pomoc zabránila prepúšťaniu, najviac pomohla v odvetví ubytovania a stravovania

25.3.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyplatilo k marcu tohto roka cez 2,42 miliardy eur na udržanie zamestnanosti. Prvá pomoc určená zamestnávateľom, zamestnancom a živnostníkom bola počas pandémie hlavným nástrojom na podporu zamestnanosti a ochranu príjmov pracujúcich.

Prostredníctvom nej sa ministerstvu podarilo k marcu tohto roka podporiť takmer tretinu pracovných miest. Najviac pomohla v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb, ktoré boli epidémiou zasiahnuté obzvlášť ťažko. Vyplýva to z analýzy Inštitútu sociálnej politiky o dopadoch vyplácania príspevkov na udržanie zamestnanosti.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Podporené a nepodporené firmy podľa analýzy reagovali na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu rôzne. Keď začal počet prípadov COVID-19 v okrese narastať, prepúšťanie v nepodporených firmách naďalej kopírovalo celoslovenský trend prepúšťania. V podporených firmách však finančná pomoc výrazne zredukovala počet prepustení.

Čím horšia bola epidemická situácia, tým väčší počet miest sa zachránil. Prvá pomoc pomáhala najviac v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb, ktoré bolo epidémiou zasiahnuté najviac,“ uvádza jeden z dvojice autorov analýzy Matěj Bělín.

Inštitút sociálnej politiky je hlavný analytický a poradný útvar Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Prvá pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk – Pandemická pomoc zabránila prepúšťaniu, najviac pomohla v odvetví ubytovania a stravovania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva poskytlo štátu takmer 400 mil. eur, najviac peňazí smerovalo do Bratislavského kraja

Štátnu pomoc ad hoc dostalo od ministerstva hospodárstva päť príjemcov, mierne prekročila 25 mil. eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *