Home / SLOVENSKO / Heger: Ak chceme pomôcť Ukrajine vyhrať vojnu, musíme eskalovať sankcie proti Rusku

Heger: Ak chceme pomôcť Ukrajine vyhrať vojnu, musíme eskalovať sankcie proti Rusku

24.3.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 24. marca 16:34

Ak chceme pomôcť Ukrajine vyhrať vojnu, potrebujeme sa baviť o tom, ako vieme ešte viac eskalovať sankcie voči Rusku. Povedal to predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) pred rokovaním Európskej rady v Bruseli.

Pomoc Ukrajincom

Počas prvého dňa zasadnutia rady sa k európskym lídrom pripojí americký prezident Joe Biden. Predstavitelia krajín Európskej únie (EÚ) sa s ním budú rozprávať o možných sankciách voči Rusku, o situácii na Ukrajine a o obrane a bezpečnosti Európy.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Heger zdôraznil, že Európska únia (EÚ) musí poskytnúť humanitárnu pomoc Ukrajine. „V tomto momente je to skôr o koordinácii jednotlivých krajín a o tom, ako vieme poskytnúť dočasné útočisko ľudom utekajúcim pred vojnou, aby sa vedeli zapojiť do pracovného procesu a deti do vzdelávacieho procesu,“ uviedol premiér.

Zmrazovanie majetkov oligarchom

Podľa Hegera je dôležité, aby bola EÚ dôsledná pri konfiškácii a zmrazovaní účtov ruských oligarchov. „Tam to treba dôsledne vykonávať. Toto zvýši tlak ruskej skupiny okolo Vladimira Putina, aby zastavil agresiu na Ukrajine,“ uzavrel s tým, že lídri krajín sa rozprávajú aj o tom, ako ešte viac zmraziť obchod s Ruskom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ako Heger skonštatoval, samit lídrov krajín EÚ je dôležitý preto, aby únia preukazoval silnú podporu Ukrajine a zvyšovala tlak na Ruskú federáciu a Vladimira Putina.

„My prinášame k stolu to, aby bola Európska únia ochotná poskytnúť aj reformný tím z hľadiska povojnového obdobia. To by bol aj silný signál pre európsku perspektívu Ukrajiny,“ povedal slovenský premiér pri vstupe do budovy Európskej komisie v Bruseli.

Podľa Hegera EÚ nesmie mať smerom k Rusku defenzívnu rétoriku. „Musíme ukázať Vladimirovi Putinovi, že prekročil všetky červené čiary,“ uzavrel s tým, že Slovensko je ochotné podporiť Ukrajinu aj dodávkami vojenskej techniky.

Viac k témam: Oligarchovia, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Sankcie proti Rusku, sankčný zoznam EÚ
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger: Ak chceme pomôcť Ukrajine vyhrať vojnu, musíme eskalovať sankcie proti Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *