Home / šport / Ostatné športy / Basketbalistky Good Angels Košice postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA

Basketbalistky Good Angels Košice postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA

KOŠICE 12. januára (WebNoviny.sk) – Dvojzápasový systém vyraďovacej časti v basketbalovom Európskom pohári FIBA je nemilosrdný. Keď prehráte prvý zápas vysokým rozdielom, druhý musíte vyhrať ešte vyšším, ak chcete ísť ďalej.

Good Angels Košice v domácej odvete osemfinále proti francúzskemu Landes (63:44) museli aj chceli a svoj plán postupnými krokmi dokráčať do štvrťfinále naplnili do bodky. Už v 17. min sa dostali do 13-bodového vedenia (30:17), ktoré ich na dva body priblížilo postupovému rozdielu (V Landes prehrali 55:69). Také jednoduché to zasa ale nebolo.

Rozhodla dôsledná obrana

Francúzky sa priebežne dostali na 5-6 bodov a až 2 body Barbory Bálintovej v 35. min znamenali virtuálne postupové vedenie 56:50, ktoré si Košičanky v dramatickom závere postrážili. V koncovke padli dôležité body najmä z rúk kapitánky Zuzany Žirkovej a českej legionárky Romany Stehlíkovej.

„Hrabali sme, hrabali a napokon sa vyhrabali do štvrťfinále. Čo môže byť pozitívnejšie pre divákov, ako keď do poslednej sekundy sú v napätí, a dobre sa to napokon celé skončí? Ako v americkom filme,“ spokojne skonštatoval generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský.

Jendrichovský uznal, že košický tím sa na súpera výborne pripravil a najmä dôsledná obrana bola zrejme najpodstatnejší faktor postupového úspechu. „Aj u súpera me bránili dobre s výnimkou 10 minút. Tá jedna nevydarená štvrtina (8:26 – pozn. SITA) nás mohla pochovať. Stále som však veril, že nie sme o toľko slabšie družstvo, aby sme takto skončili,“ pokračoval Jendrichovský.

Odvaha tria Stehlíková, Bálintová, Žirková

V odvetnom zápase okrem skvele naordinovanej taktiky zvlášť ocenil prínos 18-bodovej Američanky Darxie Morrisovej a v závere zápasu zasa odvahu trojice Stehlíková, Bálintová, Žirková.

„Vzali to na seba, keď bolo treba. Romča Stehlíková bola asi hlavný hrdina. V závere dobre bránila, premieňala trestné hody a najmä jej fantastická prihrávka Zuzke Žirkovej necelú minútu pred koncom na 16-bodový rozdiel asi úplne rozhodla,“ všimol si Jendrichovský.

Tréner GA Košice Peter Jankovič na otázku agentúry SITA priznal, že väčší adrenalín v pozícii hlavného kouča tohto tímu ako v odvete osemfinále EP FIBA s Landes nezažil. „Určite toto bol najväčší. Počas zápasu mi bolo takmer až do plaču. Som ešte mladý tréner a každým takýmto stretnutím sa niečo naučím. Dúfam, že ich ešte bude veľa,“ podotkol Jankovič.

Najbližším súperom Reyer Benátky

K najbližšiemu súperovi, talianskemu tímu Reyer Benátky, ktorý v osemfinále vyradil francúzsky Saint-Amand Hainaut zdrvujúco v súčte skóre 175:113 (87:58 /v/ a 88:55 /d/), Jankovič poznamenal: „Benátky? Vyhrali základnú časť bez prehry a hladko prešli aj prvým kolom vyraďovacej časti. Vieme, do čoho ideme. Pevne verím, že sme ešte nepovedali posledné slovo a že doma to rozbehneme tak, že tohto súpera potrápime.“

Podľa Jendrichovského Benátky sú silné, ale vzhľadom na zloženie ich základnej skupiny si myslí, že v tejto edícii EP FIBA ešte nehrali ťažký zápas. „Prvý taký ich čaká až u nás a ja verím, že im to ešte statočne osladíme,“ dodal v dobrej nálade košický generálny manažér.

Prvý súboj štvrťfinále EP FIBA Good Angels Košice – Reyer Benátky bude vo štvrtok 25. januára v Košiciach, odveta 1. februára od 20.30 h v Benátkach. V prípade stavu 1:1 na zápasy o postupujúcom tíme rozhodne celkové lepšie skóre.

Viac k témam: basketbal, Európsky pohár FIBA žien v basketbale, Good Angels Košice
Zdroj: Webnoviny.sk – Basketbalistky Good Angels Košice postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *