Home / SVET / Vedci zistili vysoké koncentrácie liekov v riekach, vo veľkom množstve bol aj nikotín či kofeín

Vedci zistili vysoké koncentrácie liekov v riekach, vo veľkom množstve bol aj nikotín či kofeín

16.2.2022 (Webnoviny.sk) – Znečistenie svetových riek liekmi a farmaceutickými výrobkami predstavuje „hrozbu pre životné prostredie a globálne zdravie“. Ako informuje spravodajský portál BBC, vyplýva to z najnovšej štúdie univerzity v Yorku.

Uvedený výskum patrí medzi najrozsiahlejšie uskutočnené v celosvetovom meradle. Vo svetových riekach počas neho zistili prítomnosť paracetamolu, nikotínu, kofeínu či liekov na liečbu epilepsie a cukrovky. Medzi najviac znečistené patrili rieky v Pakistane, Bolívii a Etiópii. Naopak, najlepšie výsledky dosiahli rieky na Islande, v Nórsku a v Amazonskom pralese.

Dve najčastejšie liečivá zistené v riekach boli karbamazepín, ktorý sa používa na liečbu epilepsie a bolesti nervov, a metformín, ktorý sa používa na liečbu cukrovky. Našli tiež vysoké koncentrácie kofeínu a nikotínu, ako aj paracetamolu, ktorý sa používa proti bolesti. V Afrike sa vo vysokých koncentráciách vyskytoval aj artemisinín používaný v antimalarickej medicíne.

Viac k témam: Lieky, Výskum, Znečistenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedci zistili vysoké koncentrácie liekov v riekach, vo veľkom množstve bol aj nikotín či kofeín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nemecký parlament schválil plány na zmiernenie prísnych obmedzení týkajúcich sa priezvisk

Reforma by mala vstúpiť do platnosti začiatkom mája budúceho roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *