Home / SVET / Pustia v Česku neočkovaných ľudí do reštaurácií? Najvyšší správny súd rozhodol

Pustia v Česku neočkovaných ľudí do reštaurácií? Najvyšší správny súd rozhodol

2.2.2022 (Webnoviny.sk) – Český Najvyšší správny súd zrušil časť mimoriadneho opatrenia ministerstva zdravotníctva, ktoré umožňovalo vstup do reštaurácií a ďalších prevádzok len ľuďom s potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo o jeho prekonaní.

Viac o téme: Koronavírus

Do reštaurácií, tanečných klubov, krčiem, barov a ďalších podnikov podľa súdu nemôžu vstupovať chorí ľudia, ale zákaz pre neočkovaných alebo ľudí, ktorí ochorenie neprekonali, nemá podporu v zákone. Povinnosť preukazovať sa potvrdením o platnom očkovaní alebo prekonaní COVID-19 je tak podľa súdu nezákonná.

„Cieľom opatrenia nemôže byť, aby štát nútil ľudí do očkovania, ktoré je dobrovoľné,“ cituje spravodajský portál TN.cz sudcu Petra Mikeša.

Opatrenie však ešte zostáva v platnosti a rozhodnutie začne byť účinné až o sedem dní. Súd dal totiž ministerstvu zdravotníctva čas na nápravu. Ak rezort do budúcej stredy nezareaguje, tak by do reštaurácií a ďalších prevádzok mohli chodiť aj ľudia bez očkovania a potvrdenia o prekonaní ochorenia.

Viac k témam: Koronavírus COVID-19 v Česku, Pandemické opatrenia, Reštaurácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Pustia v Česku neočkovaných ľudí do reštaurácií? Najvyšší správny súd rozhodol © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi obsadili päť dedín na severovýchode Ukrajiny, podľa gubernátora však nehrozí útok na Charkov

Ukrajinskí predstavitelia nekomentovali tvrdenia Moskvy, že niekoľko dedín v Charkivskej oblasti ovládlo Rusko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *