Home / SLOVENSKO / Pod petíciu na zákaz predaja zábavnej pyrotechniky sa podpísalo už viac ako 42-tisíc ľudí

Pod petíciu na zákaz predaja zábavnej pyrotechniky sa podpísalo už viac ako 42-tisíc ľudí

29.1.2022 (Webnoviny.sk) – Výzvu na zákaz predaja zábavnej pyrotechniky podpísalo už viac ako 42-tisíc ľudí. V Nemecku už potvrdili celoštátny zákaz predaja pyrotechniky a Slovensko je vďaka viacerým iniciatívam a petíciám k tejto zmene o krok bližšie. Informuje o tom Zvierací ombudsman v tlačovej správe.

Zákaz predaja a používania pyrotechniky

„Na základe našich skúseností, ako aj podnetov, ktoré dostávame na Zelenej linke Ministerstva životného prostredia, sme pripravili návrh novely zákona, ako aj vládneho nariadenia, ktoré by zakázalo predaj a používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2, F3 a F4 na celom území Slovenskej republiky,” uviedla právnička iniciatívy Zvierací ombudsman Nikola Jackuliaková.

Návrh novely povoľuje predaj a používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F1, ktoré predstavuje nízke nebezpečenstvo a má zanedbateľnú hladinu hluku. Ide o motýliky, prskavky, fontánky, praskajúce guľôčky a iné bzučiaky.

Viac škôd ako úžitku

O negatívnych dôsledkoch používania pyrotechniky a o jeho možnom zákaze diskutovali zástupcovia polície, prokuratúry, neziskových organizácií a tiež veterinári v rámci pracovnej skupiny pre ochranu zvierat v Národnej rade SR, ktorej predsedá zakladateľka a predsedníčka občianskeho združenia Nádej pre kone a ľudí Lenka Kmeťová.

Medzi hlavné negatívne dôsledky patrí poškodzovanie zdravia a ohrozenie života starších detí, citlivých ľudí, mentálne postihnutých ľudí a autistov. Poškodzuje a ohrozuje aj život zvierat, ktorým pyrotechnika spôsobuje stres, v dôsledku ktorého sa zviera môže zraniť alebo uhynúť a taktiež poškodzuje prírodu, jej biodiverzitu a majetok.

Viac k témam: Nádej pre kone a ľudí, Petícia, zákaz pyrotechniky, Zvierací ombudsman
Zdroj: Webnoviny.sk – Pod petíciu na zákaz predaja zábavnej pyrotechniky sa podpísalo už viac ako 42-tisíc ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *