Home / EKONOMIKA / Po desiatich rokoch sa na Záhorí obnoví výroba pórobetónových tvárnic, Xella tak reaguje na zvýšený dopyt

Po desiatich rokoch sa na Záhorí obnoví výroba pórobetónových tvárnic, Xella tak reaguje na zvýšený dopyt

23.1.2022 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť Xella Slovensko, líder na slovenskom trhu s pórobetónom, plánuje po 10 rokoch obnoviť výrobu murovacích prvkov vo svojom areáli v Šaštíne – Strážach v okrese Senica. Reaguje tak na zvýšený dopyt po vápenno-pieskových tvárniciach.

Po inštalácii novej technologickej linky bude na Záhorí od júla budúceho roku vyrábať tvárnice produktového radu značky Silka s ročnou produkciou v objeme cca 65 000 metrov kubických , to je 97 500 ton. Podľa predloženého zámeru pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie spoločnosť odhaduje náklady na obnovenie výroby na osem miliónov eur.

Z domáceho piesku

Výroba pórobetónových výrobkov bola vo výrobnom závode Šaštín-Stráže založená v roku 1962. Po viacerých vlastníckych zmenách tu výroba skončila v roku 2013, odvtedy slúži areál spoločnosti Xella ako distribučný sklad hotových výrobkov nadnárodného koncernu Xella International.

Tvárnice Silka budú vyrábané z domáceho šaštínskeho piesku, ktorý tak už nebude potrebné voziť do druhého závodu spoločnosti v Zemianskych Kostoľanoch. V súčasnosti zamestnáva Xella v Šaštíne – Strážach 15 ľudí, po obnovení výroby pribudne v trojzmennej prevádzke 28 pracovných miest.

Výroba pórobetónu

Výroba pórobetónu v Šaštíne začala v roku 1962 pod obchodným menom Ľahké stavebné hmoty. V roku 1993 sa zmenil obchodný názov v dôsledku vstupu nadnárodnej spoločnosti Hebel na Hebel ĽSH Pórobetón, spol. s r.o.

V roku 1995 spoločnosť Hebel prevzala plné vlastníctvo a názov spoločnosti sa zmenil na Hebel Pórobetón SK spol. s r.o. Fúziou spoločností YTONG a HEBEL v roku 2003 vzniká spoločnosť XELLA Pórobetón SK spol. s r.o. V roku 2006 sa zmenil obchodný názov na XELLA Slovensko spol. s r.o.

Viac k témam: Biely piesok, Výroba
Zdroj: Webnoviny.sk – Po desiatich rokoch sa na Záhorí obnoví výroba pórobetónových tvárnic, Xella tak reaguje na zvýšený dopyt © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *