Home / SVET / Do Osla dorazila delegácia Talibanu, hlavnou témou rokovaní bude humanitárna kríza v Afganistane

Do Osla dorazila delegácia Talibanu, hlavnou témou rokovaní bude humanitárna kríza v Afganistane

23.1.2022 (Webnoviny.sk) – Delegácia afganského hnutia Taliban pod vedením úradujúceho ministra zahraničných vecí Amíra Chána Muttakího začala v nedeľu rokovania s nórskymi predstaviteľmi a zástupcami občianskej spoločnosti o zhoršujúcej sa humanitárnej situácii v krajine.

Afganci čelia humanitárnej katastrofe

Zástupcovia hnutia pricestovali do Nórska na základe pozvania tamojšej vlády. Nórsko je znepokojené ťažkou situáciou v Afganistane, kde milióny ľudí čelia rozsiahlej humanitárnej katastrofe, uviedla v piatok nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová.

„Stretnutie nie je legitimizáciou ani uznaním Talibanu. Musíme však hovoriť s tými, ktorí dnes krajine prakticky vládnu,“ zdôraznila ministerka. „Nesmieme dopustiť, aby politická situácia viedla k ešte väčšej humanitárnej katastrofe,“ dodala.

Porušovanie ľudských práv

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že na stretnutiach s delegáciou Talibanu sa zúčastnia aj Afganci, ktorí majú skúsenosti „z rôznych oblastí a sú medzi nimi ženské líderky, novinári, ľudia, ktorí sa zaoberajú okrem iného ľudskými právami a humanitárnymi, ekonomickými, sociálnymi a politickými otázkami“.

Začiatkom tohto týždňa podľa ministerstva Kábul navštívila nórska delegácia, ktorá tam rokovala o neistej humanitárnej situácii v krajine.

Viac k témam: Humanitárna kríza, Ľudské práva, Rokovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Do Osla dorazila delegácia Talibanu, hlavnou témou rokovaní bude humanitárna kríza v Afganistane © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *