Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / EÚ poslala krajinám takmer 385,5 milióna eur na riešenie krízovej situácie v oblasti zdravia

EÚ poslala krajinám takmer 385,5 milióna eur na riešenie krízovej situácie v oblasti zdravia

23.1.2022 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) poslala 19 krajinám na riešenie núdzovej situácie v oblasti zdravia spôsobenej pandémiou koronavírusu takmer 385,5 milióna eur z Fondu solidarity Európskej únie (FSEÚ). Referuje o tom oficiálna webstránka výkonného orgánu EÚ.

Táto suma predstavuje doplnok k čiastke 132,7 milióna eur vyplatenej v roku 2020 členským štátom únie, ktoré požiadali o zálohovú platbu z FSEÚ.

O podporu z tohto fondu požiadalo 17 členských štátov (Belgicko, Česko, Estónsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Španielsko, Taliansko) a tri krajiny usilujúce sa o členstvo v EÚ (Albánsko, Čierna Hora, Srbsko). V prípade Srbska ešte pracujú na podpise dohody, no finančnú pomoc vyplatia čoskoro.

Z finančnej podpory FSEÚ sa môže financovať lekárska pomoc, nákup a podanie vakcín, osobných ochranných prostriedkov a zdravotníckych pomôcok, náklady na zdravotnú starostlivosť, laboratórne rozbory, núdzová podpora obyvateľstva a opatrenia prevencie či monitorovanie a kontrola šírenia chorôb.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Fondu solidarity Európskej únie (FSEÚ)
Zdroj: Webnoviny.sk – EÚ poslala krajinám takmer 385,5 milióna eur na riešenie krízovej situácie v oblasti zdravia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *