Home / SLOVENSKO / V minulom roku polícia zaznamenala najnižší počet dopravných nehôd v histórii Slovenska

V minulom roku polícia zaznamenala najnižší počet dopravných nehôd v histórii Slovenska

23.1.2022 (Webnoviny.sk) – V minulom roku polícia zaznamenala najnižší počet dopravných nehôd a ťažko zranených osôb od vzniku Slovenskej republiky. V roku 2021 evidujú aj druhý najnižší počet ľahko zranených osôb a tretí najnižší počet usmrtených osôb pri autonehodách v histórii Slovenska.

Klesol počet nehôd zapríčinených alkoholom

Vlani sa na území Slovenskej republiky stalo celkom 11 869 dopravných nehôd, čo oproti roku 2020 predstavuje pokles o šesť dopravných nehôd. Pri týchto dopravných nehodách zomrelo 226 osôb, teda o jedného človeka viac, ako počas roku 2020. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Vlani došlo aj k poklesu ťažko zranených osôb na počet 853 (-61) a dopravných nehôd zavinených pod vplyvom alkoholu 1 536 (-15). Nárast zaznamenali v prípade dopravných nehôd s usmrtením 210 (+4) a ľahko zranených osôb 4 492 (+30).

Najviac obetí zaznamenal Nitriansky kraj

Najmenej ľudí zomrelo po dopravnej nehode v Trenčianskom kraji 20 (-6), naopak, najviac usmrtených osôb bolo v Nitrianskom kraji 45 (+13).

K najtragickejším dopravným nehodám z pohľadu počtu mŕtvych účastníkov pri jednej dopravnej nehode došlo v Nitrianskom kraji v okrese Nové Zámky. Zomreli pri nej traja ľudia a pri ďalšej dopravnej nehode v tom istom okrese zomreli štyria účastníci.

Na cestách zomrelo 15 cyklistov

Pri dopravných nehodách bolo v roku 2021 zomrelo 54 chodcov, teda o 12 viac ako v roku 2020. Cyklisti zomreli v 15 prípadoch, čo predstavuje pokles o päť cyklistov.

O život prišlo 25 motocyklistov, teda o štyroch menej ako vlani. Medzi najčastejšie hlavné príčiny dopravných nehôd a aj dopravných nehôd s usmrtením patrili v roku 2021 porušenie povinnosti vodiča a rýchlosť jazdy.

V roku 2021 zomrelo najviac osôb na cestách I. triedy, a to 82. Najrizikovejším dňom v týždni bol piatok, keď bolo usmrtených 40 osôb, čo je rovnaký počet ako v roku 2020.

Viac k témam: Alkohol za volantom, Autonehoda, Dopravné nehody, tragické dopravné nehody
Zdroj: Webnoviny.sk – V minulom roku polícia zaznamenala najnižší počet dopravných nehôd v histórii Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini si nemyslí, že ľudia idú voliť podľa toho, či sa kandidáti dvadsaťkrát stretnú pred voľbami

Ivan Korčok považuje za dôležité, aby sa prezidentskí kandidáti stretávali v predvolebných diskusiách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *