Home / SVET / Konzervatívec Friedrich Merz bol zvolený za lídra Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie

Konzervatívec Friedrich Merz bol zvolený za lídra Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie

22.1.2022 (Webnoviny.sk) – Delegáti nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) bývalej kancelárky Angely Merkelovej v sobotu počas online straníckeho zjazdu potvrdili vo funkcii lídra prominentného konzervatívca Friedricha Merza.

V hlasovaní delegátov získal 94,6 percenta hlasov. Išlo však v podstate o formalitu, keďže v hlasovaní medzi členmi strany v decembri získal 62,1 percenta hlasov a porazil dvoch centristických konkurentov. Z právnych dôvodov sa sobotňajšie výsledky musia potvrdiť hlasovaním poštou.

Po prehre v septembrových parlamentných voľbách je CDU najväčšou opozičnou stranou v krajine. Vďaka centristickému prístupu Merkelová opakovane dosiahla vo voľbách víťazstvo, ale vyvolávala nespokojnosť niektorých konzervatívcov s tým, že strana medzi voličmi stratila jasný profil. Merz vyhlásil, že strana potrebuje obnoviť svoju jednotu a ujasniť svoj postoj. Vyjadril sa, že CDU prešla „vážnou porážkou“, ale „nestratili sme sebadôveru“.

Podľa Merza CDU zaujme nielen pozíciu opozície ale aj „vlády zajtrajška“. Kresťanskí demokrati sú pilierom demokracie povojnového Nemecka. Členmi strany boli takí premiéri, ako Konrad Adenauer, ktorý krajinu priviedol do NATO, architekt znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990 Helmut Kohl a Angela Merkelová, prvá žena na čele nemeckej vlády.

Viac k témam: Líderstvo, Voľba predsedu
Zdroj: Webnoviny.sk – Konzervatívec Friedrich Merz bol zvolený za lídra Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *