Home / SLOVENSKO / Slovensko podporuje integračné ambície krajín západného Balkánu do EÚ, potvrdila Brocková

Slovensko podporuje integračné ambície krajín západného Balkánu do EÚ, potvrdila Brocková

21.1.2022 (Webnoviny.sk) – Štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková podčiarkla dôležitosť agendy rozširovania Európskej únie (EÚ), pričom vyzdvihla, že integračný proces je kľúčovou hybnou silou reforiem prijímaných v jednotlivých krajinách západného Balkánu, ktoré ašpirujú na členstvo v EÚ.

V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR po tom, čo vo štvrtok 20. januára Brocková prijala delegáciu projektu Think Balkans zloženú zo zástupcov rezortov diplomacie z Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Severného Macedónska, Srbska a štyroch predstaviteľov balkánskych mimovládnych organizácií.

Výmena skúseností a spolupráca

Hlavným cieľom projektu je výmena skúseností, nadviazanie spolupráce a komunikácie medzi konzorciom mimovládnych organizácií Vyšehradskej štvorky Think Visegrad a organizáciami, ktoré sú v regióne západného Balkánu združené v projekte Think Balkans.

Inšpirácia pre západný Balkán

Brocková ocenila aj činnosť národných konventov o EÚ, ktoré umožňujú efektívnu synergiu vládnych inštitúcií a mimovládnych organizácií, a vyjadrila nádej, že v čo najbližšom čase budú otvorené prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom. Zaujímala sa tiež o podporu verejnej mienky pre členstvo v únii.

„Integračný proces Slovenska bol takisto pomerne tŕnistý a zložitý, ale vďaka veľkej motivácii všetkých zainteresovaných a silnej podpory verejnosti sa ho podarilo úspešne dotiahnuť do konca. Verím, že tento príbeh môže byt inšpiráciou aj pre západný Balkán,“ skonštatovala štátna tajomníčka.

Think Balkans

Projekt Think Balkans založený v roku 2020 zastrešuje Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) s finančnou podporou Medzinárodného vyšehradského fondu. Vzájomná spolupráca prispieva k prepájaniu štátneho sektora s občianskou spoločnosťou a tiež naprieč rôznymi krajinami v regióne.

Jeho hlavnou náplňou je príprava analýz najzávažnejších problémov v jednotlivých krajinách a poskytuje tiež odporúčania vládam k aktuálnym témam s cieľom čo najviac zefektívniť rokovací proces s EÚ.

Viac k témam: Prístupové rokovania, Think Balkans
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko podporuje integračné ambície krajín západného Balkánu do EÚ, potvrdila Brocková © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky

Nemáte nárok na štátnu dotáciu na hypotéky? Existujú ďalšie riešenia zníženia úrokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *