Home / SLOVENSKO / Korčok a Naď privítali vyhlásenie prezidentky k obrannej dohode s USA, rešpektujú aj doložku

Korčok a Naď privítali vyhlásenie prezidentky k obrannej dohode s USA, rešpektujú aj doložku

20.1.2022 (Webnoviny.sk) – Vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej k dohode o obrannej spolupráci s USA odráža jej konzistentný postoj k otázkam obrany a bezpečnosti Slovenska, spojencom SR a k miestu, kde táto krajina v medzinárodných vzťahoch patrí.

Vyhlásenie reaguje na dôležité otázky

Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) vo svojom stanovisku, ktoré poskytol komunikačný odbor ministerstva. Aj minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) privítal prezidentkinu podporu dohody a označil ju za zodpovedné stanovisko. V prípade, že ho prezidentka poverí ako splnomocnenca je pripravený ísť podpísať zmluvu a urobiť tak zo Slovenska 24. členskú krajinu NATO, ktorá bude mať takúto zmluvu podpísanú s USA.

Jej interpretačné vyhlásenie reaguje na dôležité otázky, ktoré zaznievajú vo verejnej a politickej diskusii o tejto dohode a potvrdzuje, že tento dokument nepredstavuje narušenie suverenity a plne rešpektuje procesy dané Ústavou SR pri schvaľovaní vstupu a pobytu cudzích vojsk na našom území,“ zhodnotil Korčok.

Posilnenie bezpečnosti a obrany štátu

Zopakoval, že celé ich úsilie v súvislosti s touto dohodou má jeden jediný cieľ, a tým je posilnenie bezpečnosti a obrany štátu, ako aj schopnosť plniť spojenecké záväzky a vzájomné bezpečnostné záruky.

Naď vo svojom videostanovisku zdôraznil, že je stotožnený s interpretačnou doložkou, ako ju navrhla prezidentka. „Zároveň potvrdzujem, že na základe tejto zmluvy nebude žiadna americká základňa, nebudú žiadne jadrové zbrane a nebude nijakým spôsobom spochybňovaná suverenita Slovenskej republiky,“ uzavrel.

Viac k témam: obranná dohoda USA a Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok a Naď privítali vyhlásenie prezidentky k obrannej dohode s USA, rešpektujú aj doložku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *