Home / EKONOMIKA / Sociálna poisťovňa v tomto roku vypláca vyššie maximálne nemocenské dávky, zvýšil sa vymeriavací základ

Sociálna poisťovňa v tomto roku vypláca vyššie maximálne nemocenské dávky, zvýšil sa vymeriavací základ

20.1.2022 (Webnoviny.sk) – Sociálna poisťovňa v tomto roku vypláca vyššie maximálne nemocenské, materské, ošetrovné a tehotenské dávky ako vlani. Od začiatku tohto roka sa totiž zvýšil maximálny denný vymeriavací základ pri výpočte nemocenských dávok.

Týka sa to prípadov, pri ktorých dôvod na poskytnutie dávok vznikol od 1. januára tohto roka. Ak poisťovňa dávku priznala ešte vlani a vypláca ju aj v tomto roku, maximálna suma dávky sa nezvyšuje. Sociálna poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe.

Nárok na najvyššiu nemocenskú dávku

Maximálnu sumu nemocenskej, ošetrovnej, materskej a tehotenskej dávky platnú na rok 2022 priznáva Sociálna poisťovňa tým poistencom, ktorých dočasná pracovná neschopnosť, potreba ošetrovania, začiatok poberania materského alebo tehotenského vznikli alebo vzniknú v roku 2022.

Maximálny denný vymeriavací základ pri výpočte dávky totiž závisí odo dňa vzniku dôvodu na jej poskytnutie. Nárok na najvyššiu možnú nemocenskú dávku určenú z maximálneho denného vymeriavacieho základu platného pre rok 2022 má ten poistenec, ktorý vlani platil poistné na nemocenské poistenie z vymeriavacieho základu 2 266 eur a vyššieho.

Zvýšenie maximálnych nemocenských dávok 

Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v tomto roku, maximálna výška jeho nemocenskej dávky poskytovanej pre práceneschopnosť na deň bude 40,9742 eura. Pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci tak Sociálna poisťovňa vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 1 229,30 eura a pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci to bude 1 270,30 eura.

Maximálna denná materská dávka v tomto roku dosiahne 55,8740 eura. Materskú dávku tak bude Sociálna poisťovňa vyplácať maximálne vo výške 1 676,30 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci alebo vo výške 1 732,10 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci. Najvyššie možné denné ošetrovné v tomto roku dosiahne 40,9742 eura. Ošetrovné bude Sociálna poisťovňa vyplácať maximálne vo výške 573,70 eura za 14 kalendárnych dní.

Maximálny denný vymeriavací základ na výpočet dávky sa určuje z dvojnásobku priemernej hrubej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Keďže priemerná mzda na Slovensku stúpla z 1 092 eur v roku 2019 na 1 133 eur v roku 2020, adekvátne tomu sa od januára zvyšujú aj maximálne dávky nemocenského poistenia.

Viac k témam: Nemocenské dávky
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa v tomto roku vypláca vyššie maximálne nemocenské dávky, zvýšil sa vymeriavací základ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *