Home / SLOVENSKO / Koaliční poslanci chcú rozšíriť možnosti služby pre hasičky, ktoré majú deti

Koaliční poslanci chcú rozšíriť možnosti služby pre hasičky, ktoré majú deti

20.1.2022 (Webnoviny.sk) – Príslušníčky Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktoré majú dieťa staršie ako jeden rok, by mali mať možnosť vykonávať službu v noci, slúžiť nad základný čas služby v týždni a tiež vykonávať služobnú pohotovosť.

Vyplýva to z novely zákona o Hasičskom a záchrannom zbore, ktorú do parlamentu predložili koaliční poslanci Vladimíra Marcinková, Tomáš Lehotský, Miroslav Žiak, Radovan Sloboda, Jana Bittó Cigániková a Marián Viskupič (všetci klub SaS). Momentálne je veková hranica dieťaťa, ktorého matka môže vykonávať služby v rámci HaZZ, stanovená na tri roky.

Hasičky, ktoré sa starajú o dieťa vo veku od jedného do troch rokov by podľa návrhu poslancov mohli slúžiť v noci alebo v rámci nadčasov na základe písomného súhlasu. Pokiaľ ide o nariadenú služobnú povinnosť, tú by mohli na základe súhlasu vykonávať.

„Služobná pohotovosť môže byť nariadená príslušníčke, ktorá sa stará o dieťa, ktoré dovŕšilo jeden rok a nedovŕšilo 15 rokov, len s jej písomným súhlasom,“ uvádza sa v návrhu s tým, že toto ustanovenie bolo v zákone zakotvené aj doteraz, len nebola stanovená spodná hranica veku dieťaťa.

V prípade schválenia parlamentom by novela mala nadobudnúť účinnosť 15. apríla tohto roku.

Viac k témam: Matky, Novela zákona, Pracovný čas
Zdroj: Webnoviny.sk – Koaliční poslanci chcú rozšíriť možnosti služby pre hasičky, ktoré majú deti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rozpočet na prezentáciu na Bienále Benátky považujeme za primeraný, reaguje SNG na vyjadrenia ministerstva kultúry

Tohto ročný projekt Bienále Benátky bol pripravovaný od minulého leta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *