Home / EKONOMIKA / Počet predajcov áut podľa prieskumu do roku 2025 rapídne klesne, majú jedinú možnosť na prežitie

Počet predajcov áut podľa prieskumu do roku 2025 rapídne klesne, majú jedinú možnosť na prežitie

BRATISLAVA 9. januára (WebNoviny.sk) – Podiel vozidiel vyrábaných v západnej Európe bude do roku 2030 nižší ako 5 %, keďže výroba sa z veľkej časti presunie do Ázie. Presvedčených je o tom 74 % top manažérov v autopriemysle.

Toto a ďalšie zistenia prinieslo 19. vydanie celosvetového prieskumu KPMG Global Automotive Executive Survey, ktorý analyzoval postrehy viac ako 900 manažérov pôsobiacich v autopriemysle a 2 100 zákazníkov KPMG.

Servis alebo strediská pre použité autá

Viac ako polovica (56 %) opýtaných manažérov sa v prieskume vyjadrila, že podľa ich názoru počet predajcov áut klesne do roku 2025 o 30 až 50 %. Takmer osem z desiatich respondentov je presvedčených, že jedinou možnosťou na prežitie predajcov je reštrukturalizácia na servisné miesta alebo strediská pre použité automobily.

V súčasnosti sa vo viac ako 700 továrňach vyrába 3 000 rôznych modelov, iba 2 % z nich sú čisto elektrické vozidlá napriek tomu, že podľa prieskumu sú trendom číslo jeden v automobilovom odvetví elektrické vozidlá s vodíkovými palivovými článkami.

Odporúčame:
Najpredávanejšou jazdenkou roku 2017 je hatchback s manuálnou prevodovkou

Viac ako tri štvrtiny opýtaných manažérov v prieskume KPMG uviedli, že podľa nich budú skutočným prelomom v elektromobilite až spomínané vozidlá. Z tradičných výrobcov áut za budúcich lídrov v tejto oblasti respondenti najčastejšie označili BMW (21 %) a Teslu (14 %).

Benzín vs diesel

„Spotrebitelia sa dnes ešte stále rozhodujú na základe pohodlia a celkovej ekonomiky vlastníctva automobilu, a preto si väčšina ľudí vyberie benzínové alebo dieslové vozidlo,“ povedal líder pre sektor automobilového priemyslu KPMG na Slovensku Peter Nemečkay. „Zmenu spotrebiteľského správania však môže v budúcnosti ovplyvniť napríklad regulácia zo strany štátu,“ dodal Nemečkay.

Spoločnosť KPMG Slovensko je nezávislým členom medzinárodnej siete KPMG a na Slovensku pôsobí od roku 1991. V súčasnosti zamestnáva viac ako 300 ľudí a má 11 partnerov. Je audítorskou a poradenskou spoločnosťou. Poskytuje širokú škálu audítorských, daňových, právnych a poradenských služieb mnohým domácim i zahraničným spoločnostiam a asistuje pri transakciách vo väčšine hospodárskych odvetví.

Viac k témam: autá, KPMG, predaj áut
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet predajcov áut podľa prieskumu do roku 2025 rapídne klesne, majú jedinú možnosť na prežitie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívne Slovensko chce pomôcť mladým ľuďom, navrhuje zaviesť platené študentské stáže

Chcú presadiť, aby každý študent za svoju prácu dostal finančné ohodnotenie, ktoré mu zabezpečí dôstojný život popri štúdiu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *