Home / EKONOMIKA / Sociálna poisťovňa začína rozposielať SZČO oznámenia o zvýšení sociálnych odvodov, dostanú ich poštou alebo elektronicky

Sociálna poisťovňa začína rozposielať SZČO oznámenia o zvýšení sociálnych odvodov, dostanú ich poštou alebo elektronicky

19.1.2022 (Webnoviny.sk) – Sociálna poisťovňa začína v týchto dňoch posielať samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) oznámenia o zvýšení sociálnych odvodov. Poistné na sociálne poistenie podnikateľom stúpa vzhľadom na zvýšenie minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od 1. januára tohto roka.

SZČO dostanú 174 327 oznámení listom alebo elektronicky, ak majú zriadenú e-schránku. Poštou poisťovňa odosiela 152 816 oznámení a do e-schránok pôjde ďalších 21 511. Sociálna poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe.

Nové minimálne poistné pre SZČO na rok 2022 predstavuje 187,78 eura mesačne, čo je oproti vlaňajšku nárast o 6,79 eura. SZČO s maximálnym vymeriavacím základom budú v tomto roku platiť poistné vo výške 2 629,12 eura mesačne, vlani to bolo 2 533,98 eura mesačne.

Zvýšenie sumy poistného sa od 1. januára tohto roka týka 173 867 SZČO, ktorým od začiatku tohto roka vzrástol minimálny vymeriavací základ a ďalších 288 SZČO si musí platby upraviť pre zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu. Obe skupiny poistencov sú povinné uhradiť poistné v novej výške do 8. februára tohto roka. Sociálna poisťovňa im zároveň odporúča, aby si nezabudli včas upraviť aj platobný príkaz v banke.

Oznámenia o novej výške poistného Sociálna poisťovňa zasiela aj SZČO s pozastaveným výkonom činnosti, aby po ukončení pozastavenia činnosti vedeli, v akej výške majú platiť odvody.

Viac k témam: Poistné, Sociálne odvody, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa začína rozposielať SZČO oznámenia o zvýšení sociálnych odvodov, dostanú ich poštou alebo elektronicky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívci odhaľujú nedostatky plánovaných zmien vo verejnom obstarávaní. Koalícii ponúkajú návod na opravu (video)

Pozmeňujúcimi návrhmi mieni urýchliť investície aj verejné obstarávanie a podporiť stavebníctvo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *