Home / SLOVENSKO / Prijatie obrannej dohody s USA vníma Heger ako zodpovedný krok, nevyhnutné je nepodliehať konšpiráciám

Prijatie obrannej dohody s USA vníma Heger ako zodpovedný krok, nevyhnutné je nepodliehať konšpiráciám

17.1.2022 (Webnoviny.sk) – Prijatie dohody v oblasti obrany so Spojenými štátmi americkými (USA) je podľa premiéra SR Eduarda Hegera (OĽaNO) zodpovedným krokom smerom k posilňovaniu európskej bezpečnostnej politiky i slovenskej obranyschopnosti.

Napísal to vo svojom profile na sociálnej sieti po spoločnom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina). Diskutovať mali o viacerých aktuálnych vnútropolitických témach vrátane zmluvy o obrannej spolupráci s USA.

Heger dodal, že na tieto pracovné raňajky išiel s jasným cieľom, a to otvorene podporiť podpis obrannej dohody s USA.

Hovorenie jedným hlasom

„V týchto časoch je dôležité, aby demokratické sily v tejto krajine hovorili jedným hlasom. Hlasom rozumu, zodpovednosti a odvahy. Je nevyhnutné nepodliehať konšpiračným prúdom. Konšpirácie ohrozujú našu bezpečnosť a nakazia nás myslením, ktoré nám zabráni rozoznať pravdu od lží,“ uviedol Heger s tým, že musia mať politickú odvahu postaviť sa za správnu vec.

Predseda vlády zároveň konštatoval, že si ctí záväzky Slovenska voči Organizácii severoatlantickej zmluvy (NATO) a je si vedomý zodpovednosti za bezpečnosť Slovenska aj celej Európy. Na záver poznamenal, že Slovensko sa musí správať ako spojenec, inak zostane bez spojencov.

Posilnené partnerstvo a spolupráca

Vláda na rokovaní 12. januára podporila s pripomienkami návrh na uzavretie Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou USA. Zmluva vytvára právny rámec pre posilnené partnerstvo a spoluprácu medzi oboma krajinami.

Upravuje tiež podmienky prítomnosti príslušníkov amerických ozbrojených síl na Slovensku a štandardizuje spoluprácu medzi ozbrojenými silami Slovenska a USA. Podobnú dohodu o obrannej spolupráci má podpísanú 23 z 30 členských krajín NATO. Slovensko viedlo rokovania o obrannej spolupráci s USA od roku 2018. V predošlej vláde ju však blokovala Slovenská národná strana (SNS).

Viac k témam: obranná dohoda USA a Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Prijatie obrannej dohody s USA vníma Heger ako zodpovedný krok, nevyhnutné je nepodliehať konšpiráciám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky

Nemáte nárok na štátnu dotáciu na hypotéky? Existujú ďalšie riešenia zníženia úrokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *