Home / SVET / Hackerský útok znefunkčnil vládne webové stránky na Ukrajine, kritickú infraštruktúru nezasiahol

Hackerský útok znefunkčnil vládne webové stránky na Ukrajine, kritickú infraštruktúru nezasiahol

14.1.2022 (Webnoviny.sk) – Viaceré vládne webové stránky na Ukrajine boli v piatok dočasne nefunkčné. Ako uviedli ukrajinskí predstavitelia, na svedomí to mal veľký hackerský útok. Cieľom útoku bolo približne 70 webových stránok národných a regionálnych orgánov. Nezasiahol však kritickú infraštruktúru.

Zatiaľ nie je známe, kto by mohol stáť za kybernetickým útokom. Ten nastal v čase zvýšeného napätia s Ruskom a po tohtotýždňových rozhovoroch medzi Moskvou a Západom.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko na Facebooku napísal, že stále trvá vyšetrovanie, no pripomenul, že v minulosti sa uskutočnilo množstvo ruských kybernetických útokov proti Ukrajine.

Zasiahnuté webové stránky obsahovali správu v ukrajinčine, ruštine a poľštine, že unikli osobné údaje Ukrajincov. „Bojte sa a očakávajte najhoršie. Toto je pre vašu minulosť, súčasnosť a budúcnosť,“ bolo uvedené v správe. Ukrajinský štátny orgán pre komunikáciu a ochranu informácií však uviedol, že únik osobných údajov nenastal.

Viac k témam: Hackerský útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Hackerský útok znefunkčnil vládne webové stránky na Ukrajine, kritickú infraštruktúru nezasiahol © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *