Home / šport / Ostatné športy / Vo štvrtok sa na Slovensku a v Maďarsku začnú ME v hádzanej, Slováci v Košiciach hostia Nórov

Vo štvrtok sa na Slovensku a v Maďarsku začnú ME v hádzanej, Slováci v Košiciach hostia Nórov

12.1.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenská reprezentácia hádzanárov po dlhých desiatich rokoch vo štvrtok absolvuje svoj ďalší štart na majstrovstvách Európy. Slováci si v minulosti zahrali na ME v rokoch 2006, 2008 a 2012, zakaždým obsadili 16. priečku.

Teraz sa na kontinentálny šampionát nemuseli kvalifikovať, spolu s Maďarmi sú totiž jeho organizátormi. ME 2022 hádzanárov sa začnú vo štvrtok 13. januára a potrvajú do nedele 30. januára. V základnej F-skupine v Košiciach absolvujú zverenci trénera Petra Kukučku súboje proti Nórom (13. 1.), Litovčanom (15. 1.) a Rusom (17. 1.). Do ďalšej fázy turnaja postúpia z každej zo šiestich skupín po dva najúspešnejšie tímy.

Nomináciu ohlásil tréner v deň zápasu

„Na tréningu bolo všetko poriadku. Absolvovali sme všetko, čo bolo v pláne. Doteraz sme trénovali v menšej hale, takže dôležité bolo, aby si chalani zvykli na väčšie priestory v Steel aréne. Na tréningu bolo veľa prihrávok na väčšie vzdialenosti, streľba, skúšali sme ‚trháky‘ a prešli sme si dve štandardné situácie. Už si len opakujeme veci, ktoré sú súčasťou nášho herného systému. Dúfam, že absencia prípravných duelov citeľne nepoznamená naše výkony. V rovnakej situácii je však viacero zúčastnených tímov. Celkovo je to zvláštny šampionát. Neustále sa dejú nejaké veci, niečo vyskočí, a preto treba byť flexibilný,“ povedal na oficiálnom webe Slovenského zväzu hádzanej (SZH) po utorkovom večernom tréningu kouč Kukučka. Na turnaji má k dispozícii spolu 19 hráčov a na každý duel z nich bude vyberať šestnástku.

„Nomináciu na stretnutie musíme oznámiť ráno v deň zápasu. Pokiaľ ide o prvú voľbu na jednotlivých postoch, tak už sa to rysuje. Všetci hráči sú zdravotne v poriadku, nikto nemá žiadne problémy a dúfam, že to tak aj zostane. Chcem, aby sme sa prezentovali veľmi dobrou hrou, aby boli fanúšikovia spokojní, páčil sa im náš výkon a po každom zápase ocenili, ako chalani bojovali. Máme pred sebou tri náročné duely a v každom budem vyžadovať od hráčov, aby odovzdali maximum a takpovediac nechali na palubovke všetko,“ poznamenal Kukučka podľa slovakhandball.sk.

ME v Košiciach a Bratislave

ME hádzanárov sa na Slovensku konajú premiérovo, okrem Košíc sa bude hrať aj v Bratislave. Maďarskými dejiskami ME sú Budapešť, Debrecín a Szeged. Slovenské haly môžu byť zaplnené fanúšikmi len do 25 percent ich maximálnej kapacity, také je rozhodnutie príslušných úradov.

V Maďarsku môžu využiť celú kapacitu hľadísk. Druhýkrát v histórii sa na ME predstaví až 24 tímov, predtým to bola len šestnástka. Súčasťou ME budú aj slovenskí rozhodcovia Boris Mandák a Mário Rudinský.

Po dueloch v základných skupinách bude polovica účastníkov ME pokračovať súbojmi v hlavnej fáze (Bratislava a Budapešť). Vyvrcholenie šampionátu bude hostiť maďarská metropola, súboj o zlato je na programe v nedeľu 30. januára od 18.00 h. Prvé štyri družstvá z konečného poradia si zaistia priamy postup na MS 2023 v Poľsku a Švédsku.

Kontinentálny titul obhajujú Španieli, ktorí pred dvoma rokmi v štokholmskom finále zdolali Chorvátov 22:20. Na ME 2022 budú mať šancu na víťazný hetrik, keďže triumfovali aj v roku 2018.

K favoritom budú patriť aj úradujúci majstri sveta Dáni s vyváženým a silným kádrom a tiež aktuálni olympijskí víťazi Francúzi. Do zloženia jednotlivých tímov môže zasiahnuť aj pandémia koronavírusu, ktorá sa viacerým vrátane Slovenska nevyhla ani v príprave,“ referuje web SZH.

Nominácia reprezentácie SR hádzanárov na ME 2022 (zdroj: SZH):

Brankári: Teodor Paul (USAM Nimes Gard/Fr.), Marián Žernovič (FTC Budapešť/Maď.), Michal Martin Konečný (BM Ángel Ximénez Puente Genil/Šp.)
Pivoti: Dominik Kalafut (HSG Nordhorn-Lingen/Nem.), Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau/Švaj.), Šimon Macháč (SBS-Eger/Maď.)
Krídla: Tomáš Urban (TSV GWD Minden/Nem.), Marek Kováčech (Handball Sportunion Leoben/Rak.), Martin Briatka (MŠK Považská Bystrica), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec)
Spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol BM Nava/Šp.), Martin Potisk (ThSV Eisenach/Nem.), Marek Hniďák (HC Burgenland/Nem.), Ľubomír Ďuriš (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Marek Korbel (Talent Plzeň/ČR), Oliver Rábek (Tatran Prešov), Patrik Hruščák (HK Košice).

Zloženie základných skupín na na ME hádzanárov 2022:

A-skupina (Debrecín/Maď.): Slovinsko, Dánsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora
B-skupina (Budapešť/Maď.): Portugalsko, Maďarsko, Island, Holandsko
C-skupina (Szeged/Maď.): Chorvátsko, Srbsko, Francúzsko, Ukrajina
D-skupina (Bratislava/SR): Nemecko, Rakúsko, Bielorusko, Poľsko
E-skupina (Bratislava/SR): Španielsko, Švédsko, Česko, Bosna a Hercegovina
F-skupina (Košice/SR): Nórsko, Rusko, Slovensko, Litva

Program Slovákov v košickej F-skupine:

štvrtok 13. januára: Slovensko – Nórsko (20.30)
sobota 15. januára: Slovensko – Litva (18.00)
pondelok 17. januára: Slovensko – Rusko (18.00)

Viac k témam: ME 2022 v hádzanej, protipandemické opatrenia, Slovenský zväz hádzanej (SZH)
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo štvrtok sa na Slovensku a v Maďarsku začnú ME v hádzanej, Slováci v Košiciach hostia Nórov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *