Home / EKONOMIKA / Poľská vláda schválila druhý balík daňových úľav, za prudkým rastom inflácie sú náklady na energie

Poľská vláda schválila druhý balík daňových úľav, za prudkým rastom inflácie sú náklady na energie

12.1.2022 (Webnoviny.sk) – Poľská vláda v utorok schválila druhý balík daňových úľav, aby zmiernila dopady vysokej inflácie. Premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že za prudký rast spotrebiteľskej inflácie môžu náklady na energie v dôsledku vysokých cien zemného plynu z Ruska a politiky v oblasti boja proti zmene klímy. K skokovému rastu cien podľa neho prispel aj oživený dopyt po vrchole pandémie koronavírusu.

Daň z motorových palív sa s účinnosťou od februára do júla znižuje z 23 percent na 8 percent. V prípade niektorých potravín daň klesne zo súčasných 5 % na nula percent. Morawiecki apeloval na predajcov potravín, aby v zodpovedajúcej miere znížili svoje ceny a vyjadril presvedčenie, že ľudia v najbližších týždňoch pocítia „pozitívnu zmenu“. Krok bude podľa vlády stáť asi 20 miliárd poľských zlotých a povedenie k zníženiu inflácie o približne 1,5 percentuálneho bodu.

Prvý balík daňových úľav a opatrení na pomoc najhoršie zasiahnutým domácnostiam v objeme 10 miliárd PLN v Poľsku schválili v novembri a účinnosť nadobudli k 20. decembru. V decembri sa medziročná inflácia v Poľsku zvýšila o 8,6 %, čo bol najvýraznejší nárast od novembra 2000.

Viac k témam: COVID-19, Poľská vláda
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľská vláda schválila druhý balík daňových úľav, za prudkým rastom inflácie sú náklady na energie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *