Home / SVET / Českého exhejtmana Ratha prepustili z väzenia, za korupciu a úplatkárstvo si odsedel polovicu trestu

Českého exhejtmana Ratha prepustili z väzenia, za korupciu a úplatkárstvo si odsedel polovicu trestu

11.1.2022 (Webnoviny.sk) – Brnenský krajský súd v utorok rozhodol o podmienečnom prepustení bývalého stredočeského hejtmana Davida Ratha. Ten dostal za korupciu sedem rokov väzenia a zatiaľ si odsedel tri a pol roka. Z väznice odišiel pred poludním, informuje spravodajský portál TN.cz.

Z väzenia odišiel bez slova

Už v novembri mestský súd rozhodol o Rathovom podmienečnom prepustení. Štátna zástupkyňa voči tomuto rozhodnutiu podala sťažnosť, ktorú v utorok zamietol krajský súd. Súd vyniesol verdikt na neverejnom pojednávaní a je právoplatný.

Rath si svoj trest odpykával vo väznici v brnianskych Bohuniciach. Z väzenia odišiel bez slova.

Škatuľa plná peňazí

Bývalý hejtman a lekár sa dostal za mreže za korupciu po tom, ako ho v roku 2012 polícia zadržala, keď si domov niesol škatuľu od vína so siedmymi miliónmi českých korún.

Podľa rozsudku pražského vrchného súdu ovplyvňoval tendre na rekonštrukciu zámku Buštěhrad a budovu gymnázia v Hostivici neďaleko Prahy. Okrem trestu odňatia slobody dostal desaťmiliónovú pokutu, z ktorej zaplatil približne polovicu.

Ešte v apríli čaká Ratha odvolací súd, ktorý bude rozhodovať o dosiaľ nepravomocnom predĺžení jeho trestu o rok.

Viac k témam: Korupcia, Prepustenie z väzby, Väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Českého exhejtmana Ratha prepustili z väzenia, za korupciu a úplatkárstvo si odsedel polovicu trestu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *