Home / SLOVENSKO / Advokát z kauzy justičnej korupcie sa opäť postaví pred súd, rozhodovať sa bude o dohode o vine a treste

Advokát z kauzy justičnej korupcie sa opäť postaví pred súd, rozhodovať sa bude o dohode o vine a treste

10.1.2022 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vytýčil na pracovisku v Banskej Bystrici na 18. januára verejné zasadnutie s obvineným advokátom Ľubošom M.

Konkrétne by mal súd rozhodovať o návrhu dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným z trestného činu prijímania úplatku. Ľuboš M. bol pritom už v inom prípade v minulosti uznaný za vinného.

Súd ich uznal za vinných

V kauze korupcie na žilinských súdoch Špecializovaný trestný súd v Pezinku v decembri 2020 uznal za vinných všetkých piatich obžalovaných. Trojici obžalovaných, a to konkrétne Františkovi Tóthovi známemu ako „Veľký Fero“, Ľubošovi M. a Františkovi S. známemu ako „Malý Fero“ uložil súd podmienečné tresty.

V prípade Antona Bajdíka súd uložil súhrnný nepodmienečný trest v dĺžke tri roky, keďže obžalovaný si už odpykával trest v inom prípade. Patrikovi Murzovi súd uložil finančný trest. Pätica sa ešte predtým priznala k trestným činom prijímania úplatku a podplácania.

Úplatky a podplácanie sudcov

František Tóth a Ľuboš M. čelili v tomto prípade obžalobe pre trestné činy prijímania úplatku a zvyšní obžalovaní obžalobe z podplácania. Podľa prokuratúry „Veľký Fero“ a Ľuboš M. vo viacerých prípadoch preberali finančné dary v hodnote tisícov až desaťtisícov eur, ktoré neskôr poskytovali sudcom žilinských súdov.

Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, o podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby. Finančné prostriedky za týmto účelom im v niektorých prípadoch dali práve Patrik Murza, Anton Bajdík a František S.

Viac k témam: Advokáti, Dohoda o vine a treste, Korupcia, Úplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Advokát z kauzy justičnej korupcie sa opäť postaví pred súd, rozhodovať sa bude o dohode o vine a treste © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *