Home / SVET / Ministri zahraničných vecí NATO rokujú o Rusku a Ukrajine, Korčok sa zasadzuje za otvorený dialóg

Ministri zahraničných vecí NATO rokujú o Rusku a Ukrajine, Korčok sa zasadzuje za otvorený dialóg

7.1.2022 (Webnoviny.sk) – Ministri zahraničných vecí členských štátov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v piatok mimoriadne rokujú o posilňovaní ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou.

Účastníci virtuálneho zasadnutia sa vyjadrujú skepticky na adresu dôveryhodnosti ponuky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá má podľa neho viesť k zmierneniu napätia medzi nepriateľmi z čias studenej vojny.

Zástupcovia aliancie budú hovoriť s Putinom

Schôdzka otvára týždeň intenzívnych diplomatických aktivít, v rámci nich je naplánované prvé zasadnutie Rady NATO-Rusko po vyše dvoch rokoch. Zástupcovia aliancie dostanú v stredu v Bruseli možnosť s Putinom priamo hovoriť o jeho bezpečnostných návrhoch.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vyhlásil, že je dôležité s Ruskom hovoriť o jeho obavách a dodal, že s Putinom bude komunikovať „v najbližších dňoch“. „Dialóg neznamená ústup,“ povedal novinárom Macron.

Spoločný záujem na zlepšení situácie

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie NATO sú pripravené na otvorený dialóg s Ruskom, ktorý však musí sprevádzať bezodkladná deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok

Dlhodobo sa zasadzujem o to, aby Slovensko a aj Aliancia mali s Ruskou federáciou vzťahy založené na otvorenom dialógu a vzájomnom rešpekte. Preto vítam, že sa nám z iniciatívy NATO podarilo po viac ako dvoch rokoch dohodnúť na usporiadaní spoločného rokovania s Ruskom. Na tieto rokovania ideme ako spojenci, ktorí majú spoločný záujem na zlepšení bezpečnostnej situácie na východnej hranici Aliancie a ktorí sa zároveň vedia spoločne postaviť za hodnoty a princípy založené na rešpektovaní medzinárodného práva a našich záväzkov,“ konštatoval Korčok.

Kremeľ popiera útok na Ukrajinu

Zhromažďovanie ruských vojsk na hranici s Ukrajinou vyvoláva medzi členmi aliancie obavy, že Moskva plánuje útok na svojho suseda. To Kremeľ popiera, od Západu však žiada bezpečnostné záruky, ktoré by vylúčili rozšírenie NATO o Ukrajinu a ďalšie postsovietske štáty.

Rusko v roku 2014 od Ukrajiny anektovalo polostrov Krym a podporilo proruských separatistov, ktorí stále kontrolujú časť územia na východe Ukrajiny. Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a povstalcami si doteraz vyžiadali viac ako 14-tisíc ľudských životov a zničili priemyselné srdce Ukrajiny.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministri zahraničných vecí NATO rokujú o Rusku a Ukrajine, Korčok sa zasadzuje za otvorený dialóg © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *