Home / šport / Ostatné športy / Zomrel Libor Charfreitag starší, ktorý svojho syna priviedol k titulu majstra Európy aj bronzu na MS

Zomrel Libor Charfreitag starší, ktorý svojho syna priviedol k titulu majstra Európy aj bronzu na MS

7.1.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenská atletika prišla o jednu zo svojich výrazných osobností – trénerských aj funkcionárskych. Vo veku nedožitých 75 rokov odišiel na večnosť Libor Charfreitag starší, štvornásobný držiteľ ocenenia Tréner roka na Slovensku a bývalý predseda atletického klubu AŠK Slávia Trnava. Informoval o tom web Slovenského atletického zväzu.

Syna priviedol k titulu majstra Európy

Rodák z Ústí nad Orlicí (narodený 27. apríla 1947) patril v závere 60. a v 70. rokoch minulého storočia k popredným slovenským vrhačom (osobné rekordy – disk 47,50, kladivo 52,04). S atletikou začínal v Sokole Žamberk, neskôr bol členom Jiskry Ústí nad Orlicí, Považana a Dukly Nové Mesto nad Váhom, LIAZ Jablonec a od roku 1971 zostal päť desaťročí verný trnavskej Slávii.

Muž, ktorý miloval vrhačské disciplíny a zasvätil im celý aktívny život, sa najviac preslávil ako tréner svojho syna Libora. Zaučil ho do tajov hodu kladivom a dohliadal na prípravu až do skončenia jeho kariéry. V roku 2010 v Barcelone ho priviedol k titulu majstra Európy a tri roky predtým v Osake 2007 k bronzu na majstrovstvách sveta.

Podieľal sa na úspechoch svojho syna

„Libor Charfreitag ml. ako prvý Slovák prekonal 80 m, jeho národný rekord 81,81 m platí od roku 2003 až dodnes. Dvakrát si zahádzal v olympijskom finále (2004, 2008), v roku 2010 vyhral v drese Európy na Kontinentálnom pohári v Splite a šesťkrát sa stal slovenským atlétom roka (2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2010). Na všetkých spomenutých úspechoch mal veľký podiel Libor Charfreitag starší, ktorý svojho syna trénoval najmä v lete vždy po návrate z USA, kde sa o jeho prípravu staral Dave Wollman,“ informoval web atletika.sk.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Libor Charfreitag starší, ktorý svojho syna priviedol k titulu majstra Európy aj bronzu na MS © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mikaela Shiffrinová sa na svahy vrátila vo veľkom štýle, vyhrala slalom v Aare a spečatila zisk malého glóbusu

Predchádzajúce týždne vynechala pre problémy s kolenom, ktoré si poranila ešte v januári pri páde v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *